Bloot zonnen, oké, maar ...
Doen naturisten dan echt alles liever bloot?
Is naturisme iets genetisch of wordt het aangeleerd?
Wat is die vrijheid waar elke naturist over praat?

Hoewel het naturisme en bloot in het algemeen steeds meer sociaal aanvaard lijkt te worden, hangt er toch nog steeds een taboe sfeertje rond onze levensstijl. Veel mensen voelen zich oncomfortabel wanneer een gesprek plots over een blote situatie gaat die niet in de bad- of slaapkamer plaatsvond. Er valt een stilte, er komt wat schaamrood op de wangen of het onderwerp wordt lacherig van tafel geschoven.

De combinatie van de vele vooroordelen rond sociaal bloot en de weinigen die ervaring hebben met naturisme (en deze ook durven delen) houdt dit taboe in stand. Pas wanneer we geregeld en zonder gène over naturisme begonnen praten kwamen de vragen naar boven.
Zo bleek dat een aantal van onze vrienden en kennissen wel interesse hadden in naturisme maar er zo weinig over wisten. Wij werden hun klankbord.

Wat volgt is een bloemlezing van wat mensen zoal willen weten over het naturisme en uiteraard ons “professioneel” antwoord op hun vragen.

Is naturisme iets genetisch of wordt het aangeleerd?
Sommige naturisten werden geboren in een naturistisch gezin en ervaren sociaal bloot al hun hele leven als een heel normale zaak. Anderen zeggen dat ze al sinds jonge leeftijd een drang voelden om hun kleren van zich af te gooien.
Wijzelf zijn geen van beide, we zijn toevallig in het naturisme gerold en vroegen ons af waarom we dit 10 jaar eerder niet al eens geprobeerd hadden.
Misschien zat het naturisme al ons hele leven in onze genen en kwam het er toen pas uit.

Maar dat betwijfelen we. Het is vooral iets wat je enkel kan leren kennen door het te proberen.
De overgrote meerderheid van mensen die naturisme een kans geven voelen zich er goed bij en blijven het koesteren. Dus misschien zit het dan wel in ieders genen?

Doen naturisten dan echt alles liever bloot?
Er zijn naturisten die kleren een noodzakelijk kwaad vinden. Ze moeten ze soms dragen door de weersomstandigheden of de eisen van de maatschappij, maar wanneer geen van beide een probleem vormt springen ze uit hun broek.
Deze naturisten hebben hun kleerkast letterlijk aan hun voordeur staan. Ze zijn echter een minderheid. De meeste naturisten die wij kennen kiezen voor een eerder praktische oplossing.

Gevaarlijke werken in het huis of de tuin doen we toch liever met bescherming. Bij koken met opspattend vet dragen we ook wel een schort. En als we ’s avonds thuis komen, wetende dat we na een half uurtje terug moeten vertrekken, doen we echt niet de moeite om al onze kleren uit te doen.
Maar aan de andere kant, als we de keuze hebben tussen een blootstrand en een textielstrand of tussen een blootcamping en een textielcamping zullen we wel altijd voor bloot kiezen.

Wat doen naturisten in de winter?
Dit is een vraag die we geregeld krijgen en in onze ogen klinkt ze altijd een beetje absurd. Want het antwoord is zo simpel: We doen kleren aan.
Het weer heeft typisch een grote invloed op het naturisme en we gaan echt niet in ons blootje staan bevriezen in de sneeuw. Gelukkig hebben we in België en Nederland nog wel een paar alternatieven. In de sauna is het altijd lekker warm en sommige naturistenclubs organiseren ook activiteiten op plaatsen waar de verwarming iets harder kan gezet worden.

Is naturisme niet vooral iets voor oudere mensen?
Toen wij het naturisme ontdekten was dit een van de vragen die ook door ons hoofd spookten. Wij waren halfweg de twintig en de gemiddelde leeftijd op de meeste naturistenplaatsen die we bezochten was geregeld het dubbel. Of meer. Maar dat wou niet zeggen dat wij er niet van konden genieten.
We zoeken al jaren naar de reden waarom niet meer jongeren interesse tonen in naturisme en hebben er ondertussen al een paar belangrijke gevonden. De maatschappelijke druk om niet buiten de lijntjes te kleuren is er zeker een van. Ook het tijdsgebrek wat jonge gezinnen typeert. En ook wel een gebrek aan blote activiteiten die aantrekkelijk zijn voor twintigers en dertigers.

Zeker niet te onderschatten is het verouderd imago dat naturisme vandaag heeft in de westerse wereld.
In Zuid-Amerika waar het naturisme nog een behoorlijk jonge beweging is, zijn het vooral de jongeren die zich aangetrokken voelen tot de levensstijl.

Daar vielen wijzelf geregeld boven de gemiddelde leeftijd.
Dus nee, naturisme is zeker niet vooral iets voor oudere mensen. Gelukkig beginnen we de laatste jaren ook in Europa een groei te zien van jonge naturisten.

Schamen naturisten zich nooit over hun lichaam?
Het antwoord op deze vraag is misschien wel een van de belangrijkste verschillen tussen naturisten en niet-naturisten. Iedereen krijgt dagelijks een heleboel impulsen die zeggen dat hun lichaam niet mooi is. Of op z’n minst veel mooier kan.
Meestal niet op zo’n directe manier natuurlijk, maar ga maar eens na hoeveel keer op een dag je dingen hoort, ziet of leest zoals “beetje te veel vet?”, “last van rimpels?”, “wil je graag stevige borsten?”, “een sixpack in geen tijd” en ga zo nog maar even door. Hierdoor gaan mensen zich schamen over hun lichaam. En een hele boel dingen kopen om hun “mindere kantjes” te verbergen.

Bij naturisten is het iets simpeler:
Wij kunnen helemaal niks verbergen. En dat werkt enorm bevrijdend. Dit ben ik, what you see is what you get.

Wat niet wil zeggen dat alle naturisten 100% tevreden zijn over hun lichaam. Maar ze hebben hun lichaam leren aanvaarden zoals het is en schamen er zich niet voor.

Hoe zit dat nu eigenlijk met seks bij naturisten?
Dit is iets wat veel niet-naturisten zich afvragen en een vraag die maar weinigen durven te stellen. Enerzijds wordt bloot nog enorm gelinkt aan seks en anderzijds hoor je dan naturisten zeggen dat seks op de blootcamping volledig uit den boze is. Hoe werkt dat nu precies?
Kort samengevat gaat naturisme over sociaal niet-seksueel bloot. Wat wil zeggen dat je samen met anderen bloot bent zonder dat er seks aan te pas komt. Om dit te begrijpen moet je de begrippen seks en bloot volledig van elkaar loskoppelen. Een hele stap voor iemand die enkel tussen de lakens bloot is in het bijzijn van iemand anders.

Maar zo werkt het nu eenmaal. Als wij bloot zijn met anderen of blote medemensen zien, denken we niet meteen aan seks. Wat dan ook weer niet wil zeggen dat naturisten aseksuele wezens zijn. Natuurlijk hebben wij ook seks, maar ook wij houden dat voor tussen de lakens.

Worden naturisten wel eens op elkaar verliefd?
Uiteraard. Wij hebben al koppels ontmoet die elkaar leerden kennen in een naturistenclub of op een naturistencamping. Dat naturisme op zich niks met seks te maken heeft wil dan weer niet zeggen dat naturisten zich niet tot elkaar aangetrokken kunnen voelen. Dat je elkaar al bloot hebt gezien is een voordeel omdat het een spanning wegneemt die typisch is bij prille relaties. Het klinkt misschien erg cliché maar we zijn er toch van overtuigd dat relaties bij naturisten meer om de persoon gaan dan om zijn of haar uiterlijk.

Bestaat er jaloezie binnen naturisten koppels?
Jaloezie is een van de hoofdredenen die koppels tegenhoudt het naturisme te proberen. “Ik wil niet dat andere mannen mijn vrouw bloot zien”. Voor niet-naturisten is het moeilijk om zich in de plaats van de naturist te stellen. In de plaats van iemand die al honderden of zelfs duizenden verschillende mensen in hun blootje gezien heeft. Jouw vrouw moet dan toch een erg uniek lichaam hebben als je denkt dat we nog geen gelijkaardig paar borsten of kont gezien hebben.
“Ik wil niet dat mijn man andere vrouwen in hun blootje ziet”.

Dan vragen wij graag “Heeft jouw man toegang tot het internet? Is het dan niet veel beter dat hij ziet hoe de ‘gemiddelde’ vrouw er uitziet dan die online modellen?”.
We gaan hier nu niet beweren dat jaloezie onder naturisten onbestaande is. Maar het hoeft zeker geen reden te zijn om het niet eens te proberen.

Wat is die vrijheid waar elke naturist over praat?
Als je naturisten vraagt wat ze zo speciaal vinden aan het naturisme zullen velen het hebben over een bepaald gevoel van vrijheid. Hoe werkt dat juist? Iedereen doet z’n kleren uit om in de douche te stappen maar voelt zich daarom niet bepaald meer vrij. Hebben naturisten dan toch een natuurlijke hekel aan kleren?

Een deel van het antwoord op deze vraag gaven we eerder al, doordat we ons niet kunnen verstoppen achter kleren valt ook die last weg. Niemand staat zichzelf een uur te spiegelen in verschillende outfits alvorens naar een naturistenplek te gaan.
Want daar aangekomen draag je toch telkens hetzelfde.

Niks. Je daarover geen zorgen hoeven te maken werkt erg bevrijdend. Maar het is veel meer dan dat. Naturisten aanvaarden anderen om wie ze zijn, niet om hoe ze er uitzien. Iets wat minder en minder voorkomt in de geklede wereld. Wij hoeven tegenover anderen geen facade op te trekken en weten dat anderen dat tegenover ons ook niet doen.

Bloot zonnen, oké, maar zijn sport en andere activiteiten niet een beetje te open en bloot?
We geven het graag toe, het is iets wat je gewoon moet worden. De eerste keer dat wij een bloot partijtje volleyball zagen hadden we ook onze twijfels of al die in het rond wiegende lichaamsdelen wel ons ding waren. Om dan nog maar te zwijgen over onze eerste blote yoga sessie. Maar na een tijdje valt je dat gewoon niet meer op.

Dit is weer zo’n aspect van naturisme dat je moet beleven om het te begrijpen. Net zoals je de eerste keer in de sauna of op een naturistenterrein niet weet wat te doen met je ogen omdat ze naar al dat bloot worden getrokken, zal je ook hier afgeleid worden door al dat bewegend bloot. Maar voor je het weet ebt dat weg en ervaar je het plezier van sporten zonder enige belemmering door kleren.

Waarom zou ik naturist worden?
Laat ons deze vraag eens terugkaatsen. Waarom zou je geen naturist worden? We hebben de meest voorkomende twijfels al weerlegd. Nee, je hoeft geen 24 uur per dag bloot te zijn. Nee, je zal niet in een orgie belanden. En nee, jouw partner zal er niet met de eerste de beste andere naturist vandoor gaan.
Wat wel kan gebeuren is dat je je beter in je vel zal gaan voelen. Dat je je vrijer zal gaan voelen. Dat je een boel leuke mensen leert kennen en dat je daar bovenop nog een mooi kleurtje krijgt (behalve in de winter dan).

Wij raden iedereen aan om het naturisme zeker eens te proberen. Het niets onomkeerbaar zoals bijvoorbeeld een tatoeage. Mocht je dan een van de weinigen zijn die er niks voor voelt, dan doe je gewoon jouw kleren terug aan. Maar je hebt het wel geprobeerd.
Blog: Naked Wanderings blogt voor Athena

BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben sinds kort ook het boek Alles Uit! Uitgebracht, dat je hieronder kan bestellen.
BOEK ALLES UIT!

Alles Uit!
Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien.
We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien. We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje. Bestelformulier boek: Alles Uit! Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...