Naturisme en kamperen gaan al decennia hand in hand. Zelfs vandaag nog, nu ook naturistische hotels en b&b’s in de lift zitten, zijn het overgrote deel van naturistische vakantiebestemmingen nog steeds campings. Het zit in onze genen. De rust, de nabijheid van de natuur en dat eeuwige gezellige sfeertje vind je nu eenmaal gemakkelijker op een camping.

Velen onder jullie hebben het bloot kamperen waarschijnlijk al lang onder de knie. Maar elk jaar weer, rond deze periode, krijgen we vragen van de beginnende naturist. Vragen die wij zelf ook wel hadden, toen we jaren geleden het naturisme leerden kennen.
Oh wat hadden we het toen leuk gevonden had er iemand een blog post met wat tips over bloot kamperen geschreven. Wijzelf hebben het bloot kamperen geleerd met vallen en opstaan, wat ons soms in ludieke situaties deed terecht komen.

Het was een avontuur, zoveel is zeker.
“De rust, de nabijheid van de natuur en dat eeuwige gezellige sfeertje vind je nu eenmaal gemakkelijker op een camping.”

Heb jij ook een avontuurlijk kantje en wil je graag alles zelf ontdekken? Stop dan best nu met lezen. Hoewel we er vrij zeker van zijn dat jullie dankzij volgende tips wel een paar dingen kunnen leren. Zelfs zij die hun eerste blote camping ervaring al achter de rug hebben.

  1. Kies de juiste camping

    De ene naturistencamping is de andere niet en het kiezen van de juiste camping is erg belangrijk voor het slagen van jouw blote vakantie.
    De eerste vraag die je jezelf wil stellen is of jouw doel is om helemaal onder te dompelen in het naturisme of eerder jouw dagen te vullen met uitstapjes en activiteiten en gewoon ’s avonds in je blootje van een wijntje te genieten.


In het tweede geval kijk je best eerst naar de locatie. In Europa kan je naturistencampings vinden in de bergen en aan de kust, diep in de bossen of net buiten de stad.
“De keuze is reuze en er is voor elk wat wils.”

Als je graag zo veel mogelijk tijd zonder kleren wil doorbrengen, kijk je natuurlijk best uit naar een camping die daar alle voorzieningen voor heeft en waar je je op je gemak zal voelen. Ook hier is het aanbod bijna onbeperkt. Van campings met slechts een handvol plekken tot de zogenaamde naturistendorpen in Frankrijk en Kroatië die ’s zomers duizenden gasten per dag ontvangen.

Als dit jouw eerste keer bloot kamperen is, raden we je aan om een camping van gemiddelde grootte te kiezen. Niet te klein, want daar zou je je al eens snel kunnen gaan vervelen. Maar ook niet te groot, want daar is het sociale aspect van het naturisme soms ver te zoeken.

2. Kies de juiste plaats

Toen wij voor de eerste keer op een naturistencamping belandden, voelde het hele bloot zijn nog niet bepaald 100% comfortabel. Dus zochten we een afgelegen plekje, weg van de andere gasten. De volgende ochtend leerden we waarom wij het “geluk” hadden van zo’n mooie afgezonderde plek: De douche blokken bevonden zich helemaal de andere kant van de camping. Wat een strategische keuze leek om niet te veel gezien te worden, had ervoor gezorgd dat we elke ochtend in volle glorie voorbij alle ontbijttafeltjes moesten wandelen.

Ons lijstje van slecht gekozen plekken is eindeloos. Het lijkt soms alsof we er een zesde zintuig voor hebben. Te ver van de toiletten, te dicht bij de toiletten, te ver van de bar, te dicht bij de bar, het is allemaal niks om onze vakantie door te laten verpesten. Maar volle zon op ons tentje vanaf 6 uur in de ochtend, zodat we rond 7 uur zwetend naar buiten moeten spurten, daar worden we toch niet bepaald gelukkig van.

3. Wees voorbereid

Onze kampeervakanties verlopen steeds in de volgende stappen: Snel de wagen inladen, naar de camping rijden, uitladen, tent opzetten, kleren uit, zeteltjes buiten, flesje wijn erbij, kurkentrekker zoeken, kurkentrekker bij de buren gaan lenen, en ’s avonds toch nog snel naar de winkel omdat we nog een aantal dingen vergeten zijn waar we onze buren nu niet bepaald voor willen lastig vallen.

Voor kleine dingen is dit niet echt een probleem, maar die keer dat we per ongeluk een oude luchtmatras met een gaatje hadden ingeladen, was toch geen top ervaring. Het is ook belangrijk om vooraf te controleren wat precies mag op de camping en wat niet. Veel campings hebben, vooral in de zomer, een verbod op open vuur en een barbecue behoort daarbij.

Naar Europese normen is beddengoed niet inclusief in de prijs van huuraccommodatie op de camping. Dit is ook iets waarmee je best rekening houdt als je ’s nachts toch wat warm wil liggen.

4. Omhels de natuur

Naturisme bevat het woord “natuur” en dat kan je vanuit verschillende opzichten zien. Enerzijds is in onze levensstijl het respect voor de natuur erg belangrijk. Anderzijds is de naturist ook in z’n meest natuurlijke vorm.
“Voor ons betekent naturisme vooral genieten van de natuur.”

Het geruis van de bladeren en het gefluit van de vogels dat ons tentje binnen dringt. Maar ook het gras dat kriebelt tussen onze tenen, de zon die ons hele lichaam opwarmt en dat zuchtje wind dat ons een rilling bezorgt. Zoveel dingen die je niet merkt als je kleren aan hebt.

5. Op de naturistencamping ben je bloot, maar niet altijd.

Waar wij het in het begin ook moeilijk mee hadden, was wanneer we verwacht werden om bloot te zijn. Tijdens een van onze eerste blote camping ervaringen, kwamen we aan rond de middag en was iedereen bloot. Om niet uit de toon te vallen, deden we ook maar zo snel mogelijk onze kleren uit. Nu kunnen we je vertellen, het is niet bepaald gemakkelijk om dan een tent op te zetten zonder de halve camping te laten meegenieten van jouw volle maan. Toen het ons eindelijk gelukt was, kwamen de volgende gasten toe, die eerst gewoon hun tent opzetten alvorens uit de kleren te gaan.

Nog zo’n leuke is de camping winkel. De eerste keer dat we gingen winkelen op de camping was in een van die mega-campings in Kroatië. De winkel kon bijna een supermarkt genoemd worden. Gezien we op een naturistencamping waren, gingen we gewoon bloot de winkel in. En stonden daar tussen allemaal geklede mensen. De rij aan de kassa had nog nooit zo lang geleken. Later bleek dat we dat moment gewoon pech hadden, want de volgende dagen zagen we nog geregeld blote mensen in de shop, terwijl wij netjes kleren aan hadden.

Op de meeste campings is bloot een must wanneer je gebruik maakt van de faciliteiten. Het zwembad, de sauna, daar hebben kleren echt geen zin. Verder is het vooral een kwestie van comfort.
“Bloot is steeds de norm, maar als je je niet comfortabel voelt om bloot te joggen, te winkelen of je tent op te zetten, kan dat gewoon met kleren aan.”

Ook bij pubers wordt al snel een oogje dichtgeknepen als ze zich liever bedekken.

6. Kom met het hele gezin

Naturisme is leuk alleen of als koppel, maar het is ook een top beleving voor het hele gezin. Dit kunnen we jullie niet uit persoonlijke ervaring vertellen, maar tijdens onze reizen kwamen we ettelijke gezinnen tegen die nooit anders zouden willen reizen. Zo was er bijvoorbeeld een Belgisch gezin dat we vorige zomer ontmoetten in Frankrijk. Voor hen was naturisme familie-tijd. Bij aankomst gingen de gsm’s samen met de kleren in de tas en het wifi-wachtwoord hoefde je hen ook niet aan te bieden. Een paar weken samen, bloot en afgesloten van de rest van de wereld.

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat de meeste kinderen, vooral peuters en kleuters dan, geboren naturisten zijn. Die doen niks liever dan zonder kleren spelen. Maar het heeft ook een aantal psychologische voordelen. Kinderen uit een naturistisch gezin krijgen de kans om te zien hoe echte lichamen er uitzien en dat deze bestaan in alle vormen en maten. Wanneer ze later in de pubertijd komen en onzekerheden over hun lichaam de kop opsteken, hebben ze al ettelijke voorbeelden de revue zien passeren. Hun geklede vriendjes daarentegen moeten zich veelal spiegelen aan de lichamen die ze in modebladen zien.

7. Kamperen in stijl

Wat als kamperen jou helemaal niks zegt? Een tent die vochtig wordt tijdens een regenbui, slapen op een luchtmatras of een hard matje, gedeelde douches en toiletten, koken op een klein vlammetje, het staat niet op ieders verlanglijstje. En een camper of caravan is natuurlijk een grote investering.

Gelukkig bieden veel naturistencampings verschillende soorten huuraccommodatie aan. Bungalows en mobile homes in verschillende maten en met topcomfort. Maar als we je een tip mogen geven, raden we je aan om eens een glamping tent te proberen. Het is een nieuwe kampeertrend en eens je het geprobeerd hebt is het niet moeilijk om je voor te stellen waarom deze zo populair zijn.

“Glamping” is een samenvoeging van de worden “glamourous” en “camping”. Ofwel, kamperen in stijl. Je slaapt nog steeds in een tent, maar eentje waarin je, mocht je de huisraad er uit gooien, gerust 10 personen kan te slapen leggen. Het is natuurlijk de bedoeling dat de huisraad blijft, zodat jij en je familie lekker in een echt bed kunnen slapen en ruimte hebben om te bewegen. Dat alles terwijl je toch nog dicht bij de natuur bent.

8. Kom eens een dagje op bezoek
Hebben we je nog steeds niet overtuigd van het genot van bloot kamperen? Twijfel je nog om meteen een hele vakantie te boeken op de naturistencamping? Waarom ga je niet gewoon eerst een kijkje nemen? Veel naturistencampings verkopen dagpassen, zodat je de plek kan leren kennen en de sfeer opsnuiven. Probeer het eens, we zijn er zeker van dat je de volgende keer voor een paar dagen langer komt.
TERUG NAAR BLOGPAGINA Naked Wanderings blogt voor Athena
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...