Laura & Jeff van Monte Naturista O Barao
Bas & Domenica van Sasso Corbo
Johan & Yolanda van Le Clos Barrat
Nico & Hermine van Finca Pura
Jos & Martine van Samonatura
"moest daar ne keer iemand een boek over schrijven"

NL BLOG NAKED WANDERINGS


We maakten er deze zomer vaak grapjes over, toen we (nog maar eens) het noorden kwijt waren op zoek naar onze volgende naturistencamping. Wanneer we een paar campers met Nederlandse of Belgische nummerplaten in het vizier kregen zeiden we tegen elkaar: “Het kan niet ver meer zijn”.
Al was dit uiteraard lacherig bedoeld, meer dan eens hadden de landgenoten voor ons op de landweg exact dezelfde bestemming. Zoals elk cliché berust ook dit op een bron van waarheid.
Belgen en Nederlanders geven er vaak de voorkeur aan om de zomervakantie te spenderen met zo weinig mogelijk om het lijf.

Bloot kamperen in Europa
Een cliché van het naturisme dat echt volledig gegrond bleek tijdens onze reis door Europa deze zomer, is dat de Nederlandse en Belgische naturist graag kampeert. Meer dan eens kregen we verbaasde blikken toen we een verhaal vertelden dat zich afspeelt in een B&B voor naturisten of een bloot hotel. “Bestaat dat dan ook?”. Voor velen onder ons is naturisme en kamperen met elkaar verbonden als appeltaart en slagroom.

Uiteraard komt dit fenomeen met een belangrijke beperking. De afstand van onze mogelijke reisbestemmingen is recht evenredig met de tijd die we willen doorbrengen op de snelweg met een sleurhut aan de trekhaak. Het is daarom niet verbazingwekkend dat we de meeste landgenoten tegen het lijf liepen in Kroatië, Italië, Frankrijk en Spanje. Een dagje reizen naar een streek met een iets betere weersverwachting dan in eigen land.

Want als er nu één aspect belangrijk is tijdens onze blote vakantie is het toch wel het zonnetje op ons lichaam. Deze zomer zagen we hiervan ook de keerzijde van de medaille in de vorm van kopzorgen bij campingeigenaars. Voor het tweede jaar op rij zagen ze het aantal Belgische en Nederlandse bezoekers dalen. Hoofdreden: Prachtige zomermaanden in ons thuisland.

Terwijl we in de vorige paragrafen een behoorlijk stereotiep beeld van de naturist op reis samengesteld hebben, zien we hier een belangrijk verschil. Sommige naturisten kiezen een plek uit voor de omgeving. Ze zijn enkel ’s ochtends en ’s avonds op de camping terug te vinden en bezoeken geregeld verschillende regio’s tijdens hun reis. Andere naturisten willen dan weer hun vakantie zo bloot mogelijk spenderen. Deze laatste groep voelt er dan ook weinig voor om vele uren in een warme wagen te spenderen op weg naar het zuiden van Frankrijk, als het bij naturistencampings om de hoek ook de hele week dertig graden wordt.

Camping Holland
Er is nog een cliché rond de Belgisch-Nederlandse naturistische reiziger dat niet te vermijden valt: Camping Holland. Hier en daar in zuid Europa kan je een paar hectare thuisland terugvinden.

Een plek waar iedereen gewoon Nederlands praat, waar je ’s middags frietjes en bitterballen kan krijgen en waar ’s avonds Willy Sommers en Jantje Smit uit de boxen knalt.

Het is op zich een interessant fenomeen. We rijden meer dan duizend kilometer van huis weg om daar in ons blootje met de buren te genieten van een Belgische pint. Op deze campings kan van toeval weinig sprake zijn. We zoeken elkaar gewoon op. Eerlijk gezegd, toen wij voor de eerste keer op een Camping Holland terecht kwamen vonden we dat toch wat raar.

Tijdens onze verre reizen zijn we gewoon geworden aan taalkloven en verschillende gewoonten in verschillende culturen. We hebben uit ervaring geleerd dat je rond de evenaar beter geen rauwe vis eet, dat het in Zuid Amerika heel normaal is om (soms zelfs uren) te laat te komen en dat “nee” in het Grieks “ja” betekent. Voor ons is dit deel van de ervaring. De charme van het reizen. In de meeste gevallen toch.
En daar zaten we dan op een naturistencamping in zuid Frankrijk, met een broodje kroket en een Duvel, te praten met de andere gasten alsof we in een of andere Vlaamse kroeg zaten.

Velen vinden vreemde talen echter een vervelende barrière en voelen er niks voor om zich een hele week te moeten redden met een handvol woorden in Engels, Frans of Spaans. Of om niet van op voorhand te weten of ze kip dan wel steak (of muskusrat) zullen voorgeschoteld krijgen. We kunnen het ze niet kwalijk nemen. Vakantie gaat natuurlijk ook om comfort en er is niks zo comfortabel dan te weten dat je alles zal begrijpen. En dat iedereen ook jou zal begrijpen. Dus trekken we met z’n allen naar Camping Holland.

Bloot naar het buitenland verhuizen
Wat nog typischer is dan de wit-rode en geel-zwarte nummerplaten op Camping Holland, is dat de eigenaars ook geregeld (ex-)landgenoten zijn. Van de 23 naturistenplekken die we deze zomer in Europa bezochten, waren er 11 van Belgische of Nederlandse eigenaars. Da’s veel. Belgen en Nederlanders blijken niet alleen de voorkeur te geven aan blote vakanties. Nu en dan is er ook eentje die enkele reis verkiest.

Wij houden ervan om naar hun verhalen te luisteren. Die lopen meestal ook grotendeels gelijk met ons eigen verhaal. Ook wij hebben België een aantal jaren geleden vaarwel gewuifd. Niet om zelf een naturistencamping te starten maar om er zo veel mogelijk te bezoeken. Ergens komt het op hetzelfde neer. Dromen, ontsnappen uit de “rat race” en het onbekende omarmen.

Bas en Domenica reden tien jaar geleden Nederland uit, met een wagen vol bagage en vier kinderen op de achterbank, om camping Sasso Corbo in Toscane op te starten.Op dat moment niet veel meer dan een bergflank met een klein huisje. Ongeveer tegelijkertijd vertrok de camper van Jeff en Laura, ook Nederlanders, richting Zuid-Portugal. In allerijl zouden ze een toilet en douche in elkaar moeten timmeren want een paar dagen later verwachtten ze de eerste gasten van Monte Naturista O Barão.

Belgen Johan en Yolanda openden vier jaar geleden Le Clos Barrat in de Franse Lot regio. Ze zouden er niet alleen zijn. Op minder dan een paar uurtjes rijden ligt ook Terme d’Astor, Creuse Nature en Le Colombier. Allen in Belgisch/Nederlandse handen. Martine en Jos trokken naar het Portugese Alentejo om een melkvee bedrijf te starten. Omdat ze in hun vrije tijd toch liever in hun blootje lopen kochten ze er maar meteen Samonatura bij. Hun eigen naturisten B&B. In het Spaanse Alicante openden deze zomer twee nieuwe blote B&B’s. Lavinia Naturist Resort en Finca Pura. Beide door Belgische eigenaars, op ongeveer 30 kilometer van elkaar. De afstand tussen hun voormalige huizen in België zal niet veel groter geweest zijn.

De verhalen zijn eindeloos en telkens weer verschillend. Maar hebben allen dezelfde rode draad. Het verwezenlijken van een droom. De droom om zo veel mogelijk in je blote kont rond te lopen onder een zuiders zonnetje. En andere naturisten de mogelijkheid te geven om daar een aantal dagen of weken per jaar van mee te genieten.

NL BLOG NAKED WANDERINGSBIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben in 2018 het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien. We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje. Bestelformulier boek: Alles Uit! Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...