Hoe kan je van het naturisme een levensstijl maken?
Het naturisme in de lage landen zit niet stil, zoveel is zeker.
"moest daar ne keer iemand een boek over schrijven"

Een vraag die we nu en dan eens krijgen is of naturisme eigenlijk niet ongelooflijk saai is. Of op z’n minst altijd maar hetzelfde. Voor velen lijkt naturisme een beetje op een vakantie in een all-inclusive resort. Hele dagen naast het zwembad, een boekje lezen, even in de sauna of het bubbelbad en ’s avonds een paar biertjes (te veel) aan de bar.

Elke dag hetzelfde ritme. Leuk natuurlijk, voor een weekje of een tiental dagen. Maar hoe kan je hiervan een levensstijl maken?
Vooral voor de jongere generaties spreekt dit soort naturisme weinig tot de verbeelding.

Eerlijk gezegd, mocht dát concept het hele naturisme omvatten, kunnen we je niet met zekerheid beloven dat ook wij vandaag nog naturist zouden zijn. We zouden waarschijnlijk nog steeds naar naaktstranden en naturistencampings gaan, want laat ons eerlijk zijn, er is nu eenmaal geen leukere manier om een vakantie door te brengen, maar daar zou het toch bij ophouden.
We zouden net zoals vele anderen “vakantienaturisten” zijn.

Gelukkig weten wij wel beter.

Alles is leuker bloot. Of toch bijna alles.
Hoewel het rusten, baden, zweten en gezellig een pintje drinken zeker een belangrijk aspect is van het naturisme, het hoeft daar niet te stoppen. Nu denken we meteen aan een paar spelletjes petanque of volleybal, maar ook dat is maar het topje van een ijsberg vol mogelijkheden. We hebben dit geleerd toen we aan onze grote blote wereldreis begonnen en op zoek waren naar wat we allemaal zonder kleren konden doen. Zo nu en dan dook er iets op wat toch niet in de categorieën naaktstrand, naturistencamping of bloot resort kon ondergebracht worden.

Lang verhaal kort, tijdens de laatste twee jaar hadden we een blote strandbarbecue in Griekenland, een blote boottrip in Thailand en deden we aan kledingloze yoga in vier verschillende continenten. Waaronder een bijzonder memorabele keer op de elfde verdieping van een wolkenkrabber in downtown Manhattan.
In je blootje een perfecte krijgershouding proberen aannemen met aan de andere kant van het raam de ondergaande zon achter de Empire State Building is iets wat we waarschijnlijk nooit meer vergeten.

Er was ook nog bloot laser-shooten in California, een bloot museumbezoek in Colombia en een toch wel heel ludieke versie van de Olympische spelen in Brazilië. En dan hebben we het nog niet over de vele blote wandelingen gehad. Dat naturisten niks anders doen dan luieren naast het zwembad bleek duidelijk een fabeltje.

Is dat allemaal nog wel naturisme?
Een tijdje geleden belandden we op een online forum voor naturisten in een discussie over al deze speciale kronkels binnen het naturisme. In dit specifiek geval ging het over een naaktrondleiding in het Kranenburgh museum in Nederland. Heeft dit nog wel iets met het oorspronkelijke naturisme te zien? Velen vonden dat de “natuur” in naturisme in zo’n geval toch wel heel ver te zoeken is. Iemand gaf de commentaar
“Wat heb je daar nou aan? Een museum kan je toch ook gewoon gekleed bezoeken?”.

Wat ons dan weer deed denken aan de vele niet-naturisten die zich afvragen waarom wij per sé bloot willen zwemmen.

“In een zwembad kan je toch ook gewoon een badpak aan?”.Gelukkig waren er ook tal van anderen, waaronder wijzelf, die het initiatief toejuichten. Heeft dit nog veel te maken met het “originele” naturisme? Daar kunnen we je helaas geen antwoord op geven. Wij vragen ons vooral af: “Doet dat er eigenlijk toe?”. Als er mensen zijn die graag bloot een museum, een theatervoorstelling of om het even wat bezoeken, waarom zou dat niet kunnen binnen het kader van het naturisme? Het geeft de actieve naturist de kans om eens iets nieuws te doen en de media aandacht, die dikwijls met deze activiteiten gepaard gaat, toont ook aan de rest van de wereld dat naturisten wel eens wat anders doen dan luieren aan het zwembad.

Blote evenementen in België en Nederland
Niet iedereen heeft natuurlijk de mogelijkheden om deel te nemen aan blote evenementen in Thailand, New York of Brazilië. Gelukkig hoeven we het niet zo ver te zoeken. Toen we dit jaar even in België waren bleek dat net op tijd om deel te nemen aan een groot naturistisch zwemevenement in Lago Bergen. Ja, inderdaad, daar waren die naturisten terug met hun zwembad. Maar dit was er eentje waar zelfs de mega-naturistencampings in Frankrijk met jaloerse blikken naar kijken.  De Belgische Naturisten Federatie (FBN) had voor een avond een heus zwemparadijs afgehuurd. En dat doen ze wel meer.
Drie keer per jaar komen naturisten uit binnen en buitenland naar Bergen of Gent voor een avond waterpret.

Het belang van evenementen en de vraag naar “eens iets anders” is duidelijk doorgedropen tot onze nationale naturisten federaties. De jaarlijkse FBN Naakte Bowling is hopeloos uitverkocht. De Nederlandse Naturisten Federatie (NFN) ging dit jaar nog een stapje verder en organiseerde een heus driedaags naturisten festival. Zwemavonden worden in beide landen ongeveer op wekelijkse basis georganiseerd. Het naturisme in de lage landen zit niet stil, zoveel is zeker.

Ook al vind jij een blote bowling dan misschien een stapje te ver van jouw beeld van het naturisme, voor anderen kan dit net dat duwtje in de rug zijn dat ze nodig hebben om naturisme eens te proberen. Is dat niet waar het uiteindelijk om draait? Weer iemand die het plezier van het sociaal bloot ontdekt? Weer iemand die tegen vrienden en familie kan vertellen dat naturisme wel wat meer is dan luieren naast het zwembad?

TERUG NAAR BLOGPAGINA Naked Wanderings blogt voor AthenaBIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben in 2018 het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien. We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje. Bestelformulier boek: Alles Uit! Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...