Een leven als naturist heeft zoal z’n voordelen.
Voor ons persoonlijk kwam een van de grote revelaties toen we voor de eerste keer gingen douchen op een naturistencamping.


Tot voorheen waren campingdouches steeds een enorme opgave. Je omkleden in dat veel te kleine, vochtige hokje. Het typische te kort aan haakjes waardoor de helft van je kleren in een gevaarlijk dicht bij de natte vloer komen te hangen. De handdoek? Tja die moet maar over het muurtje. Merken dat je de douchegel vergeten bent. Kleren terug aan, terug naar de tent en dan weer de acrobatendans in het douchehok. Hopen dat alles droog blijft. Wat het uiteraard nooit doet.

Plots werd dat allemaal een stuk gemakkelijker. Bloot naar de douche, wassen, bloot terug naar de tent. Zelfs tussendoor die alweer vergeten douchegel ophalen is niks meer dan een extra bloot wandelingetje. Geen gedoe met het omkleden in een klein iglo tentje. Welke bikini zou ik vandaag aandoen? Gemakkelijk, geen! Toen we deze zomer door Europa reisden hadden we genoeg kleren voor ongeveer een week bij. Een geklede week welteverstaan. Maar aangezien we enkel naturistenplekken bezochten deden we gemiddeld slechts een keer per maand de was.
Meer comfort en minder werk, een aangename meevaller.

De grote naturistenenquête
Een tijdje geleden vroegen we ons af wie de naturist nu eigenlijk is. Hoe we het naturisme beleven, waar we dat zoal doen, wat het voor ons betekent en vooral, wat we er eigenlijk bij winnen. Dus besloten we een grote enquête te organiseren en bevroegen 1000 naturisten uit alle uithoeken van de wereld over het hoe, wat, waar en waarom van hun naturisme.

Je kan alle resultaten op de Naked Wanderings website terugvinden (link zie onderdaan deze blog) maar er is een puntje waar we hier graag dieper op in willen gaan.
Bij de vraag naar wat de deelnemers als voordeel zien van naturisme gaf 86% aan dat het hen een gevoel van vrijheid geeft.

Met andere woorden, van onze groep van 1000 naturisten, waren 860 deelnemers het eens dat ze zich vrijer voelen wanneer de kleren uit zijn.

Wat is vrijheid?
Da’s wel een heel interessant gegeven. Waar komt dat gevoel van vrijheid vandaan? De gemiddelde naturist moet morgenochtend ook gewoon terug naar kantoor, heeft een huis dat zichzelf niet schoonmaakt, gras dat moet afgereden worden, rekeningen die betaald moeten worden, sociale verplichtingen, een drukke agenda en een regering die veel dingen voor haar en hem beslist. Wel, in het geval van de Belgische naturist is dat laatste puntje voor discussie vatbaar maar je begrijpt waar dit heen gaat.

Zijn die kleren dan echt zo’n last voor ons zodat, op het moment dat we ze afgooien, ook alle andere verplichtingen wegsmelten als sneeuw voor de zon? Natuurlijk niet. Een kleine aanpassing van de term helpt ons dit beter te begrijpen.
Naturisten voelen zich niet echt “vrij”, dan wel “bevrijd”. Bevrijd van alles waar kleren voor staan.

Kleren zijn meer dan zomaar kleren
Een mooi voorbeeld is hoe we soms de hele dag kunnen verlangen naar het moment dat we ’s avonds thuiskomen en onze werkkledij kunnen afgooien. Niet omdat die kleren ons zo mateloos storen. We dragen ze de hele dag, elke dag van de week. Maar eerder om de betekenis die erachter zit. De werkdag zit er op. Tijd voor wat anders.

Toen we een aantal jaren geleden door Iran reisden (niet-naturistisch, wel te verstaan) zagen we een gelijkaardig fenomeen. Vrouwen in Iran hebben twee soorten kledij: Buitenkledij en binnenkledij. Buitenkledij is lang, bedekt enkels, polsen en haren en mag geen rondingen vertonen. Deze outfit wordt volledig gelinkt aan de onderdrukking. Het moment dat de vrouw thuiskomt en de deur achter zich dicht gooit gaat de buitenkledij uit en verschijnt een minirokje, een diepe decolleté en een fortuin aan sieraden. Op dat moment voelen ze zich, al is het maar eventjes, bevrijd van de onderdrukking.
Kleren hebben ook een psychologisch gewicht, het is een vorm van stress die op het naturistenterrein wegvalt.

Hoewel de meesten onder ons waarschijnlijk minder te maken hebben met strikte kledingregels dan in het Midden-Oosten, hebben ook onze kleren een psychologisch gewicht. Wat zal ik aantrekken? Is het te veel, te weinig, te lang, te kort, te kleurrijk, te grijs, te sober, te sexy? Wat droeg ik vorige keer ook alweer? Het is een vorm van stress die op het naturistenterrein wegvalt. We worden ervan bevrijd.

Bevrijd van het streven naar perfectie
Wat velen niet beseffen wanneer ze voor de spiegel staan, een nieuw dieet uitproberen of nog maar eens nadenken over een plastische ingreep is dat ze dit niet louter voor zichzelf doen. We doen dit om een plaats te krijgen in de maatschappij. Om te voldoen aan een bepaalde norm. Deze normen worden ons opgelegd door de mode en cosmetica industrie. Zij hebben er alle baat bij dat jij blijft streven naar perfectie. Maar het ergste dat hen kan overkomen is dat je je effectief perfect zou gaan voelen. Daarom worden de normen op regelmatige basis aangepast. Vandaag moet je een ronde kont en stevige borsten hebben, morgen liever geen kont of borsten. De ene dag is de atletische man aantrekkelijk, een week later willen we toch liever een bierbuikje.

We worden van kinds af aan verteld dat niemand perfect is. Toch geven we grote hoeveelheden geld uit om onze imperfecties weg te werken of op z’n minst te verbergen. Onder naturisten wordt al eens gezegd dat iedereen perfect is. Een mooi gebaar, maar we zijn het er niet 100% mee eens. Het gaat er vooral om dat we onze onvolmaaktheden aanvaarden.
Ik ben klein en jij bent groot en dat is volkomen eerlijk. Het is geen wedstrijd.

Het is nu eenmaal wie we zijn. In het Engels worden de termen “body acceptance” (lichaamsaanvaarding) en “body freedom” (lichaamsvrijheid) geregeld door elkaar gebruikt. Het ene impliceert het andere.
Aanvaard hoe jouw lichaam er uitziet en je voelt je bevrijd van de sociale druk om te streven naar een onbereikbare perfectie.

Vrij van denken
Wat we denken en doen wordt beïnvloed door een hele reeks van factoren. Beginnende van onze ouders, familie, vrienden en leraren via TV, radio en de krant tot onze collega’s of zelfs toevallige vreemdelingen die we gisteren in de kroeg ontmoetten. We doen dingen omdat het zo hoort. Omdat mensen zoals wij die ook doen. Er wordt ons een sociaal maatpak aangemeten.

Behalve voor zij die in een familie van naturisten geboren zijn, is naturisme een hele stap uit hun comfort zone. Samen met onze gewone kleren trekken we ook dat sociaal maatpak uit. We doen iets anders dan de anderen. We durven anders zijn en ontdekken dat we hierin niet alleen zijn. Als dit mogelijk is, wat is er dan nog zoal mogelijk? Dit kijkje aan de andere kant kan een vonkje betekenen dat zich snel uitbreidt.

Sommigen zien naturisme als een middelvinger naar de maatschappij, naar de kerk, naar kapitalisme en naar alle anderen die ooit zeiden dat wat in onze broek en BH zit daar ook vooral moet blijven. Maar het hoeft zo ver niet te gaan. Uiteindelijk zorgt het vrije denken onder naturisten ervoor dat naturistenplekken perfect zijn om ideeën te delen en interessante discussies te voeren. Vrij van de strenge opinies van de buitenwereld.

En behoor jij tot die 14% die geen gevoel van vrijheid/bevrijding ervaart bij het naturisme? Ook dat is geen probleem. Daar ben je volledig vrij in.

Link Enquete: https://www.nakedwanderings.com/blog/2018/12/03/what-we-learned-from-1000-naturists/

 

TERUG NAAR BLOGPAGINA Naked Wanderings blogt voor Athena


 
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...