De belangrijkste tip: Relax.
Jouw handdoek is jouw beste vriend
"hier begint het blootgedeelte"
Bestel het boek Alles Uit! onderaan deze pagina

Nu en dan heb je in het leven momenten waarvan je denkt “Hoe moet ik mij daar in hemelsnaam gedragen?”. Een feestje waar je via een vriend van een vriend terecht gekomen bent en waar je eigenlijk niemand kent, een receptie op het werk van je partner, de eerste keer in een chique restaurant of zelfs nog veel vroeger, de eerste keer bij de ouders van je nieuwe vriendje of vriendinnetje.
Of… en deze kon je waarschijnlijk al raden… de eerste keer sociaal bloot.
Hoe moet ik mij daar in hemelsnaam gedragen?

Bij ons was het toch alleszins zo. We hadden er eigenlijk niet echt bij stilgestaan tot we voor de poort stonden van wat ons eerste bloot saunabezoek zou worden. Toen kwamen plots alle “Wat als” vragen.
Wat als al die mensen ons zullen aanstaren?
Wat als wij hen aanstaren?
Wat als er iemand tegen ons komt praten?
Wat als we onze kleren te laat uittrekken? OH NEE! Wat als we ze te vroeg uittrekken?
En misschien wel de ergste van allemaal: Wat als we iets ongelooflijk stoms doen?
Beschamende momenten in het bijzijn van een boel onbekenden zijn nooit leuk maar als die dan ook nog eens voorvallen terwijl je daar in je blootje loopt, da’s een nachtmerrie in het kwadraat. Of een nog veel groter meervoud.
Dan vraag je je af waarom je hiervoor eigenlijk nooit een handleiding gekregen hebt.

Bij deze.

Kijken mag, staren niet
Als je (nog) niet gewoon bent om blote mensen te zien is het een natuurlijke reflex om je ogen af te wenden. Jouw brein denkt nog steeds dat bloot taboe is en denkt terug aan die keer toen je doodleuk de badkamerdeur opentrok niet wetende dat iemand zich stond op te frissen. Als je dan plots tussen een paar tientallen blote mensen staat wordt het natuurlijk wel wat moeilijk. En probeer maar eens om niks doms te doen als je niet kan opkijken.

Geen nood, onder naturisten is het zien van blote mensen de meest normale zaak van de wereld , dus rondkijken is echt geen probleem. Maar probeer niet te staren, daar zullen anderen zich dan weer ongemakkelijk bij voelen.

Voor ons was de grote moeilijkheid de eerste keer toen een naturist ons aansprak. Je aandacht wordt naar al dat bloot getrokken en je weet dat het niet beleefd is om te kijken maar door daar aan te denken raak je alleen maar nog meer afgeleid. Een goede vuistregel is om tijdens een gesprek jouw ogen 95% van de tijd op oogniveau te houden.
Want dat is wat je in een geklede situatie namelijk ook doet.

Iemand de hele tijd in de ogen kijken maakt een gesprek een beetje griezelig, of je nu bloot bent of gekleed. Dus laat jouw ogen maar eens afdwalen, voor zo’n 5% van de tijd dan.

Jouw handdoek is jouw beste vriend
Dit is iets wat enkel naturisten weten en waarschijnlijk ook de meest voorkomende “beginnersfout”.
Om het zo maar te noemen. Je wandelt een rondje op het terrein, je spot nog een laatste lege stoel bij het zwembad, je zet je comfortabel neer en kijkt een beetje rond en dan zie je het… Iedereen, zonder uitzondering, zit op een handdoek.
Wij, naturisten, beschouwen dit als iets hygiënisch. We willen ons gewoon liever niet neervlijen waar jij zonet met je bezwete kont gezeten hebt. Jawel, die stoel daar bij het zwembad.

Dus zorgen we altijd voor een stukje stof tussen onszelf en waar we ook gaan zitten of liggen. Dit hoeft trouwens niet per sé een handdoek te zijn. Sommigen gebruiken een sarong, een t-shirt of zelfs een kussentje. Dat maakt niks uit. Zo lang er maar iets is.

Het gemakkelijkste is om gewoon jouw handdoek overal mee naartoe te nemen, ook als je niet echt de bedoeling hebt om ergens te gaan zitten. Op die manier zal je het minder snel vergeten en hoef je ook niet helemaal terug te lopen als je toch die ene lege stoel aan het zwembad spot.

Selfie bevat het woord “self”. Met reden.
Voor lange tijd was het gebruik van fotoapparatuur volledig verboden op naturistenterreinen en naaktstranden. Nu iedereen een smartphone heeft en om de anderhalve seconde Whatsapp, Facebook, Instagram en wat nog allemaal moet checken werd die regel beetje bij beetje weggevaagd.
Je kan nog steeds niet met een kanjer van een DSLR camera bij Athena gaan rondhangen (tenzij je een populaire naturistenblog hebt uiteraard) maar telefoons met een camera en de bijhorende selfies zijn geen probleem. Let wel, we hebben het over SELFies!

Wij voelen er nu eenmaal weinig voor om in ons blootje in jouw foto album of op jouw Facebook profiel te verschijnen. De gouden regel is: Neem geen foto’s van andere naturisten en als je dat toch echt wil doen, vraag altijd eerst toestemming.
Als jij zo iemand bent die graag de hele tijd op een telefoon zit te tokkelen kan het soms ten onrechte lijken alsof je mensen aan het filmen bent. De oplossing hiervoor is simpel: Plak iets over jouw camera zodat anderen zien dat je hem niet kan gebruiken. Een pleister is mogelijk, of een stukje kauwgum. Maar het FBN (Federatie van Belgische Naturisten) heeft een veel betere oplossing in de vorm van een kleine stikker. Vraag ernaar!

(n.v.d.r.: Toch nog een extra woordje omtrent fotograferen op Athena: Naturisten geven zich letterlijk bloot. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid. Toch ben je ook kwetsbaar. Daarom hechten wij groot belang aan veilig en respectvol recreëren. Om die reden is fotograferen (en al zeker het fotograferen van anderen) op Athena in principe verboden, enkel mits toelating van een verantwoordelijke én van de betrokken personen kan er van afgeweken worden. Aan het zwembad vragen we om geen smartphones of tablets te gebruiken. Relax en geniet van het zonnetje, je hoeft niet per sé alles te delen :-).

Haar en andere lichaamsversiering
Dit is er eentje waarbij we zelf nooit echt stilstonden maar het verwondert ons hoe vaak we die vraag krijgen. Mag ik met geschoren geslachtsdelen wel naar de naturistencamping? En wat met tattoos en piercings?

Over beharing (of het ontbreken ervan) kunnen we kort zijn. Het maakt niemand iets uit aan welke haarstijl jij daar beneden, en overal anders trouwens, de voorkeur geeft. Wij zijn al op heel wat naturistenplaatsen geweest en laat ons zeggen dat de weelderige bos niet enkel voor woudmensen is en dat de populariteit van de Brazilian ver buiten de landsgrenzen gaat. Om maar een paar voorbeelden te geven.

Tattoos en piercings zijn een ander verhaal en hoewel deze behoorlijk taboe waren in de vorige eeuw merken we dat ze de laatste tijd meer en meer geaccepteerd worden op naturistenterreinen. De regels hierrond hangen voornamelijk af van plaats tot plaats, dus best even polsen wat het huidige beleid is. In de meeste gevallen is er geen probleem wanneer de piercings niet te uitbundig zijn en de tattoos niet choquerend.

Bloot of niet bloot?
Veel naturistenterreinen hebben een groot bord aan de inkom met daarop iets in de zin van
“hier begint het blootgedeelte”

of een tekening van een bikini en zwembroek met een groot kruis door. Wat betekent dat? Dat je hier en nu uit de kleren moet? Meer dan eens zagen we mensen op de naturistencamping aankomen, hun kleren al uitdoen nog voor ze goed en wel uit de auto waren om zich dan in de meest onmogelijke bochten te wringen om de tent op te zetten zonder de hele camping van hun volle maan te laten meegenieten. Dan weten we het meteen, die zijn hier nieuw.

Alweer verschilt de etiquette van plaats tot plaats maar een aantal gewoonten zijn universeel. Zo is het namelijk geen probleem om jouw kleren aan te houden tot je geïnstalleerd bent (vertelden ze ons nadat we ons in de meest onmogelijke bochten hadden gewrongen). Ook als het wat frisser wordt is het echt niet de bedoeling dat je een kou vat. En vrouwen die ongesteld zijn dragen ook soms liever een broekje. Da’s allemaal ok.

De Marriott

De belangrijkste tip die we je misschien wel kunnen geven is gewoon: Relax.

Zelfs als je al eens een keertje jouw handdoek vergeet of jouw kleren al uithad toen je de straat nog niet ingedraaid was, je zal er echt niet voor buitengezet worden. Naturisten zijn in het algemeen relaxte mensen die zich best wel nog goed de beginnersfoutjes die ze zelf maakten kunnen herinneren. En de etiquette wordt snel een gewoonte.

Een vriend van ons verwoordde het onlangs zo:
Doe niks op de naturistencamping wat je niet in de Marriott zou doen.

Behalve dan dat je op de naturistencamping in je blootje mag lopen, wat het dan weer net iets leuker maakt dan de Marriott.

Blog: Naked Wanderings blogt voor Athena


BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben sinds kort ook het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

link: boek Alles Uit!
Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien.
We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...