Je kan het boek onderaan deze pagina bestellen.

(02/08/19)
Is het naturisme ook iets voor kinderen?
Velen onder jullie zullen nu dingen roepen als “ja!”, “natuurlijk” of “wat voor een stomme vraag is dat nu?”. Toch is het iets waar wij tijdens onze eerste stapjes in het sociaal bloot nooit echt bij stilgestaan hebben. Wij gingen naar de spa en daar vind je nu eenmaal voornamelijk koppels. Dat werd ons eerste idee van het naturisme. Een bezigheid voor stellen. Iets wat je deed als je eens een dagje weg wilde van de kroost. Wisten wij veel.

Pas toen we ook de stap naar het bloot kamperen gezet hebben, merkten we tot onze verbazing dat de naturisten een veel breder spectrum omvatten. We zagen heuse families. Kinderen, ouders en grootouders. Gezellig samen een weekendje bloot. Het leek ons toen een rare gedachte. Hoe zouden onze ouders reageren als we voor het volgende familieweekendje eens Athena naar voor zouden schuiven?
Ze wisten nog niet eens dat wij hier in ons blootje rondliepen.

Hoe zouden wij reageren mocht oma plots op het lumineuze idee komen om een zondagmiddag met z’n allen in de spa te vertoeven? Het was een bijzonder rare gedachte destijds.

Naturisme als levensstijl
Hoe meer we de smaak van het naturisme te pakken kregen, des te meer we begrepen dat het voor velen meer is dan gewoon een hobby. Dankzij het naturisme leerden we onszelf bloot te stellen. Letterlijk uiteraard maar vooral ook figuurlijk. Dit ben ik, met al mijn kwaliteiten en gebreken. Op het eerste zicht lijkt dit een erg kwetsbare positie maar tegelijkertijd is het ook een enorm sterke. Als je niets te verbergen hebt kan je moeilijk geraakt worden. Niet dat iemand ons ook maar op een of andere manier probeerde te vernederen. Dat was het volgende wat we leerden over het naturisme.

Een omgeving waarin iedereen zich kwetsbaar opstelt kan enkel werken als er wederzijds respect is. Dat is waar het naturisme nu eenmaal om draait. We respecteren de anderen en krijgen respect van hen terug. Een interessante bijkomstigheid is dat dit enorm positief is voor ons zelfbeeld. Wanneer we gerespecteerd worden om wie we zijn, zullen we ook sneller onszelf respecteren. Inclusief alle kantjes waar we voorheen toch niet zo gelukkig om waren.

Deze nieuw verworven waarden blijven natuurlijk niet achter op het naturis-tendomein wanneer we ’s avonds terug naar huis gaan. We nemen die mee en laten ze ontplooien in andere aspecten van ons leven. Het natu-risme nestelt zich in onze geest en wordt een levensstijl.
Ook wanneer we gekleed zijn voelen we ons nog steeds naturist.

Lessen voor de kinderen
Je zal je nu misschien afvragen wat dit allemaal met familie naturisme te maken heeft. Wel, heel veel. Enerzijds verklaart het waarom naturisme iets is wat vaak met de hele familie beleefd wordt. Een levensstijl kan je niet zomaar aan en af zetten. Deze gaat overal mee en is ook vooral iets wat je aan anderen, en dan zeker geliefden, wil overdragen.

Uiteraard komt het taboe rond bloot dan wel eens om het hoekje loeren. Dan krijgen we de vraag of het wel gezond is dat kinderen volwassenen in volle glorie zien. En wat met tieners en hun leeftijdsgenoten? Wanneer de hormonen op hol slaan kan daar toch weinig anders uitkomen dan tiener-zwangerschappen? Mensen denken terug aan hun geklede puberteit en aan hoe een glimpje bloot al voor opwinding zorgde. Ze vergeten dat als niet-seksueel bloot de norm is, bloot op zich helemaal niet zo spannend is.

Wij stellen graag de vergelijking tussen het jong koppeltje naturisten en het jong koppeltje niet-naturisten. Wanneer die laatste elkaar voor het eerst bloot zien zal er weinig ruimte over zijn in hun gedachten voor andere zaken. Bij het koppeltje naturisten zal dit de normaalste zaak van de wereld zijn. In veel gevallen zullen ze elkaar misschien al honderd keer bloot gezien hebben voor er nog maar sprake was van een relatie.

Maar wat dan met volwassenen?Een kind start met een open geest welke met de loop der jaren beperkt wordt door de invloed van anderen. De enige reden waarom wij als kind bij het zien van een naturist “kijk mama, een blote man!” zouden geroepen hebben, was omdat onze ouders ons leerden dat bloot verkeerd was. Wanneer bloot als normaal wordt aanzien, stellen kinderen zich daar geen vragen bij. Maar het heeft wel zo z’n voordelen.
Het beeld dat kinderen op de naturistencamping krijgen van hoe de gemiddelde man of vrouw er uitziet ligt een pak dichter bij de realiteit dan wat ze op het internet of op TV te zien krijgen.

Wat hen dan weer een pak meer respect voor zichzelf en voor anderen oplevert. De levensstijl wordt overgedragen.

De niet-naturistische vriendjes en vriendinnetjes
Voor veel beginnende naturistische gezinnen ligt de moeilijkste stap in het uitleggen aan de kinderen wanneer bloot kan en wanneer niet. Enerzijds vertel je hen dat bloot heel normaal is en niks om zich over te schamen. Anderzijds moet je er dan weer op hameren dat ze zich in de klas niet zomaar kunnen uitkleden als het zonnetje door de ramen schijnt. Of iets minder drastisch, onlangs hoorden we nog hoe Melody en Vianney, de jonge gezichten van JONA en FBN, bij de juf geroepen werden.
Wanneer de kinderen tekeningen maakten over hun vakantie, had dochterlief allemaal blote mensen getekend.

Hun reactie was de best mogelijke. Ze zeiden dat die tekening volkomen normaal was. Ze zijn tenslotte naturisten en hadden die zomer een naturistencamping bezocht. Aangezien het naturisme geen misdrijf is, heeft de school daar niks op in te brengen. Mochten ze dat toch doen, zou het hen een hoop problemen kunnen opleveren. Gelukkig voor Melody en Vianney is het niet zo ver gekomen. De juf had simpelweg de link niet gelegd en was opgelucht dat het meisje niet zomaar mensen in hun blootje tekent.

Een andere moeilijkheid ligt bij de vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen en uiteraard niet allemaal uit een naturistische familie komen. Hoe los je dat op? Gewoon laten komen en zien wat er gebeurt? Toch maar wat kleren aandoen? Ook hier ligt volgens ons het antwoord in openheid. Verwittig de ouders en hun kinderen op voorhand dat jullie naturist zijn. Zo komt niemand voor een verrassing te staan. Zien ze dat niet zitten, dan stuur jij jouw kinderen maar naar hun toe. Kunnen jullie gezellig een namiddag naar de spa.

NOOT: Dank aan Melody, Vianney en hun kinderen voor het poseren op de foto’s die bij deze blog post horen!

TERUG NAAR BLOGBIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben in 2018 het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien. We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje. Bestelformulier boek: Alles Uit! Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...