Wie zijn kleren en gsm achterlaat, laat ook z’n zorgen achter

Bron: Het Nieuwsblad 30 oktober 2017
De Federatie van het Belgische Naturisme onderhandelt met enkele kustgemeentes voor een nieuw naaktstrand. “Het aantal naturisten in ons land is voor het eerst sinds lang ­gestegen”, zegt voorzitter Koen Meulemans. “Er komen ook meer en meer activiteiten zoals bowlingavonden of wandelingen. Wie zijn kleren en gsm achterlaat, laat ook z’n zorgen achter.”
Wie zijn kleren en gsm achterlaat, laat ook z’n zorgen achter

120 man op de bowlingavond en 630 toen begin dit jaar de Gentse Rozebroeken afgehuurd werden voor een naturistische zwemdag. “Het zijn aantallen die we lange tijd niet meer zagen”, zegt Koen Meulemans. “Jaarlijks huren we Océade af voor een zwemdag, dan is het ook full house. Hetzelfde met onze loopwedstrijden of wandelingen. Jawel, alles wat in de geklede wereld gebeurt, doen wij ook. Alleen moet het bij ons op een gesloten parcours plaatsvinden.”

Meulemans verwacht dit jaar af te klokken op 8.200 betalende leden. “Wat er 600 meer zijn dan twee jaar geleden. Na een lange periode van dalende cijfers, zijn we nu toch duidelijk aan het groeien. Maar die 8.200 zijn maar een fractie van het totaal aantal naturisten in ons land. Niet iedereen sluit zich aan bij een van onze 17 clubs en afdelingen. Volgens bevragingen doen zo’n half miljoen Belgen wel eens aan naaktrecreatie: ze gaan naar naaktstranden, brengen de vakantie door op een naturistencamping of trekken geregeld naar publieke sauna’s.”
De nieuwe leden komen vooral uit de leeftijdscategorie 30 à 40

De reden voor de stijging? Het jachtige leven. “De nieuwe leden komen vooral uit de leeftijdscategorie 30 à 40”, zegt Meulemans. “Daar waar de werkdruk vaak het grootst is. Naturisme is letterlijk de knop even af zetten. Wie zijn kleren achterlaat, laat daarmee ook de gsm en het werk achter zich. En het sluit perfect aan bij de grote roep om terug naar de natuur te gaan.”

1.000 man op 400 meter
De groei zorgt voor praktische problemen. “We zijn vragende partij voor een tweede naaktstrand. Tijdens de zomer ligt 1.000 man tegen elkaar op een strookje van 400 meter in Bredene. Bij vloed lijken we wel haringen in een ton. We zijn in gesprek met enkele kustgemeenten. Namen kan ik nog niet noemen, want die gesprekken verlopen niet altijd even makkelijk. Er is nog een zekere vrees bij sommige politici om hun nek uit te steken.”

In Nieuwpoort opende intussen wel de eerste Belgische naturistische B&B. “We hebben plaats voor twee gezinnen”, zegt Ann Engelen van Sea Nat. “Elke kamer heeft haar eigen eetplaats, je zit dus niet naakt aan de ontbijttafel met andere gezinnen. Maar in de tuin met zwembad, sauna en jacuzzi is dat wel de bedoeling. Een deel van onze klanten zijn mensen die hier de eerste stap naar het naturisme zetten. Vaak drukbezette mensen die twee dagen zonder kleren de batterijen komen opladen, een ideaal middel tegen burn-outs. Ze gooien letterlijk hun harnas af zonder dat ze gezien worden. Want de B&B ligt misschien wel in een woonwijk, inkijk is er niet.”

link: Het nieuwsblad
meer naturisme in de media

Nieuws

Helios

Als het eens wat meer mag zijn...

Deze zomer Glampen op Athena Helios? Vlaams Brabant heeft ontzettend veel te bieden. Prachtige cultuursteden als Leuven en Brussel liggen op een boogscheut van Helios. Je wandelt vanop de camping...

Helios

Athena Helios wint Blootkompas Award 2021

Athena Helios eindigt als tweede bij BlootKompas! Awards Zondag 11 april eindigde verenigingsterrein Athena Helios op de tweede plek bij de uitreiking van de BlootKompas! Award in de categorie ‘Beste...

Athena Naturisme

ACTIVITEITEN SEIZOEN 2021!!

ACTIVITEITEN SEIZOEN 2021!! Vol enthousiasme vliegen we er in. Ondanks de omstandigheden schotelen we jullie een heleboel leuke activiteiten voor: – Wellness – Sport – Concerten – Etentjes – vooral...

Le Perron

werken op Athena Le Perron

Wegens werken aan de toegangsweg ter hoogte van de slagboom kan je gedurende 3 weken niet met de auto op de camping. De werken starten op vrijdag 19 februari. Vanaf...