Naturisme met een mondmasker
Bloot reizen in de zomer van 2020
Blog 21 – september 2020
Laten we starten met een verontschuldiging. Net als vele anderen, zijn jullie het woord “corona” waarschijnlijk al behoorlijk moe. Het is een vaste waarde in veel van onze gesprekken geworden. Corona komt de laatste tijd meer over de lippen in de Belgische en Nederlandse huiskamers dan in de gemiddelde Mexicaanse bar. Ook in onze vorige blogs voor Athena hebben we het er al een aantal keer over gehad. Over hoe het onze plannen dwarsboomde, hoe het onze manier van denken en handelen beïnvloedde, hoe het zelfs onze kijk op de toekomst van het naturisme veranderde. Ook in deze blog zullen we het helaas terug wat over corona hebben. Sorry daarvoor.

 

Als blote bloggers, of beter gezegd, blote nomaden, is reizen een heel belangrijk onderdeel van ons leven.
Alles wat wij doen is gebaseerd op de mogelijkheid om vrij van de ene plek naar de andere te kunnen reizen.

Van vrijwel de ene dag op de andere zijn hier nogal wat beperkingen op gekomen. Onze plannen voor 2020 werden plots heel onzeker. Het oorspronkelijke idee om van eind April tot het begin van de herfst Europa te gaan doorkruisen, werd ingekort door quarantaines en gesloten grenzen. Zelfs wanneer ons continent de deuren opende aan het begin van de zomer, was het allesbehalve duidelijk waar we wanneer zouden kunnen heengaan, hoe lang we zouden kunnen blijven en wat de consequenties zouden zijn.

Deze omstandigheden hebben de dynamiek van het bloot reizen drastisch veranderd. De campingeigenaars die we ontmoetten deze zomer waren unaniem. De vroege boekingen kelderden en werden vervangen door telefoontjes een dag of twee op voorhand. Of naturisten die gewoon komen opdagen, op zoek naar een leuk plekje. Annuleringen en boekingswijzigingen namen plots een hele boel tijd in.

Wij grapten er deze zomer geregeld over. Het bleek voor ons een ideale manier van reizen. We hadden de rust en ruimte die je normaal enkel vroeg of laat in het seizoen vindt, we hadden de flexibiliteit om gewoon ergens te kunnen aankomen en toch nog een leuke plek te krijgen en dit alles wel met het prachtige Franse zomerweer.
Wij hadden geen reden tot klagen. Voor de campingeigenaars was dit uiteraard alles behalve leuk.

Manja en Aschwin, de nieuwe eigenaars van de gezellige naturistencamping Le Coteau de l’Herm in het Franse Dordogne, gaven ons een inkijk over hoe hun seizoen er had uitgezien. Het was al snel duidelijk dat hun normale openingsdatum van 1 april geen optie zou zijn. Gedurende de hele maand april mochten ze zelf niet eens vrij bewegen in de streek. Toen kwamen de instructies, veelal in de vorm van webinars die georganiseerd werden door de campingbonden. Deze week zegt de wet dit en dit en dit. Een week later komt er dat en dat en dat bij. Zonder enig vooruitzicht of er nog wel een kampeerseizoen kwam.

Uiteindelijk was er het goede nieuws dat de camping begin juni de deuren zou mogen openen. De bezoekers zouden enkel Fransen kunnen zijn die binnen een straal van 100 kilometer wonen. Geen grote hordes blote gasten dus. Het echte groene licht kwam wat later, toen ook de grens met de buurlanden terug openging. Belgen, Nederlanders en Duitsers vonden hun weg naar de Dordogne. De Britten, waarvan velen graag tijdens hun blote vakanties in deze regio vertoeven, bleven weg. De verplichte twee weken quarantaine bij terugkomst weerhield hen het land te verlaten.

Voor Manja en Aschwin, is hun derde seizoen als eigenaars van Le Coteau de l’Herm allesbehalve wat ze gehoopt hadden. Een verhaal dat we nog geregeld zouden horen. Floor en Tim, die nieuwe eigenaars van camping La Gagère in Bourgondië zijn deze zomer pas aan hun tweede seizoen toe. In eigen land was de zomer van 2020 de vuurdoop voor Vianney en Melody, de nieuwe managers van Athena Helios bij Brussel. Bij deze laatste is de positieve noot dan weer dat ze ondanks corona toch een succesvol seizoen gehad hebben. Als je als manager zo’n crisis aankan, met telkens weer vindingrijke oplossingen, kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat hun volgende niet-corona seizoenen alleen maar meer succesvol worden.
De reisangst heeft vele Belgische en Nederlandse naturisten thuis, of dicht bij huis, gehouden.

Dat was een van de redenen waarom wij toch beslisten om deze zomer verder te reizen. Wij wilden zien hoe veilig of onveilig het bloot reizen echt was. Hoewel uit het grootste deel van onze trip door Frankrijk bleek dat naturisme een solide corona-vrije manier van reizen biedt, vonden we hier en daar toch een paar gaatjes in onze theorie. Nu hebben we het niet over de recente nieuwsberichten over de corona uitbraak in Cap d’Agde (een resort dat helaas niet veel meer met naturisme te maken heeft), maar over de aanpak van de pandemie door de naturist en de campingeigenaar.
Op de meeste plekken werd een mooie balans gevonden tussen het veilig stellen van hun gasten en hen toch nog een leuke blote vakantie te bieden.

De meeste plekken die we bezochten hadden perfecte maatregelen getroffen. Perfect, niet enkel in termen van mondkapjes, handgels en fysieke afstanden, maar vooral in de balans die ze gevonden hebben tussen het veilig stellen van hun gasten en hen toch nog een leuke blote vakantie te laten beleven. Sommigen namen het helaas niet zo nauw met de risico’s. Een campingeigenaar kwam ons de hand schudden en vertelde dat corona gewoon niet mogelijk was bij hen. En ook een aantal naturisten bleken hun vakantie te zien als een ontsnapping aan de pandemie. Een tijdreis terug naar de zomer van 2019 waar alles nog kon en mocht.

Gelukkig waren dit uitzonderlijke gevallen. Naturisme kent z’n oorsprong als een beweging die streeft naar een gezonder leven. Dit jaar is meer dan ooit het moment om deze waarden hoog in het vaandel te dragen. Wij zijn er zeker van dat bloot reizen tijdens corona niet alleen mogelijk is, maar ook perfect veilig kan. Als we er allemaal maar een beetje het hoofd bij houden.
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

naar: BLOGPAGINA NAKED WANDERINGS BLOGT VOOR ATHENA

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...