Luxemburg, Mexico of Ouagadougou?
Ook in Bare Oaks Canada eren ze godin Athena
Hoe meer we reisden, hoe groter ons spectrum van het naturisme werd.
veel dichter bij de natuur kan je niet komen
Ze mogen hun textielcampings houden! Vanaf nu kamperen wij naakt
Je kan geen "echtere" naturist zijn dan iemand anders
Bestel het boek Alles Uit! onderaan deze pagina

14/12/2018
Onze eerste naturistische reis was naar Luxemburg. Ok, niet bepaald de meest exotische bestemming maar dat gaf niks.
Als je een compleet nieuwe levensstijl of reisstijl verkent maakt het niks uit of je daarvoor naar Luxemburg, Mexico of Ouagadougou trekt.

De camping die we uitgekozen hadden bleek de perfecte drijfveer naar het naturisme te zijn. Het was een textiel camping met een klein naturistengedeelte, helemaal in een uithoek van het domein en zorgvuldig afgeschermd van nieuwsgierige ogen.

Het textielgedeelte was niet bepaald hemel op aarde voor de gemiddelde kampeerder. Rijen te kleine kampeerplaatsen volgestouwd met caravans en tenten en allerhande benodigdheden zodat sommigen waarschijnlijk over hun buurman’s kampeertafel en hond moesten springen om bij hun eigen tent te raken. Voeg daarbij nog een hoop blèrende radio’s en TV’s en een stuk of wat blèrende moeders die hun blèrende kinderen in het gareel trachten te houden. Het idee om rustig te kamperen in de Luxemburgse bossen was ver te zoeken.
Toen we voor de poort van het naaktgedeelte stonden hoorden we niks.

We dachten eerst zelfs dat we de enige gasten zouden zijn maar bij het binnenkomen zagen we al snel dat er behoorlijk wat andere blote medemensen al een plekje hadden. Een plekje, geen hokje. Hoewel er hier niet opgedeeld was in verschillende plaatsen bleek niemand zich het halve terrein toegeëigend the hebben. Niemand had zijn hele hebben en houden buiten geëtaleerd en niemand vond het nodig alle andere gasten te laten meegenieten met zijn of haar favoriete tv-serie. Mensen zaten rustig een praatje te maken, speelden kaart, dronken een wijntje en glimlachten vriendelijk toen we wat onzeker voorbij kwamen.
Nog voor het uitkleden wisten we het al zeker.
“Ze mogen hun textielcampings houden! Vanaf nu kamperen wij naakt.”

Wat we toen niet wisten was dat deze ervaring de vonk zou zijn voor wat 10 jaar later onze “naakte reis rond de wereld” zou worden. Hoewel we hierbij wel een kanttekening moeten maken. We hebben inderdaad ongeveer anderhalf jaar geleden onze familie, vrienden en job uitgewuifd om te ontdekken hoe naturisme beleefd wordt over de hele wereld. Ondertussen zouden we via onze website aan de wereld duidelijk maken dat het helemaal niks is voor een stelletje oude hippies of perverten.
Het duurde niet lang voor de pers hier lucht van kreeg en omdat bloot nu eenmaal verkoopt liepen vragen voor interviews binnen.

Ons ongeloof was groot de eerste keer toen we de vraag kregen: “komen jullie nooit eens in de problemen?”
We keken elkaar aan… Problemen… We gaan naar naturistenplaatsen en naaktstranden, soms eens een uitzonderlijke skinny dip op een uithoek van het textielstrand of nadat alle andere badgasten weg zijn maar… oooooooh… Die denkt dat wij echt naakt rondreizen!
Het is niet bij die ene keer gebleven.
Verschillende reporters dachten dat we thuis in ons blootje vertrokken waren met enkel een tandenborstel in onze rugzak. Hoe konden die geloven dat we zo helemaal in Griekenland, Thailand of zelfs de Verenigde Staten gekomen waren? Hadden we dat geprobeerd zouden we waarschijnlijk nooit Zaventem bereikt hebben.
Maar dus, zo werden wij plots het koppel dat naakt de wereld rondreist.

De camping in Luxemburg werd onze eerste ervaring met naakt reizen en zodoende ook de norm. Naturisten kamperen. Het leek logisch, veel dichter bij de natuur kan je niet komen tenzij je graag onder de sterren en tussen de muggen slaapt en het is handig om op de meer afgelegen plekken te komen. Zo gingen we kamperen naar Frankrijk, Italië en Kroatië.
Onderweg gingen onze ogen (en viel onze mond) geregeld wel eens open. Vooral in Kroatië dan, waar we op een immens naturistendomein belandden. Duizenden bezoekers, restaurants, winkels, bars en wat nog allemaal. Dit was niet meer de kleine gezellige camping die we gewoon waren. Maar toch had hij ook weinig gemeen met de gemiddelde textielcamping. Ook hier heerste respect en vriendelijkheid.

Hoe meer we reisden, hoe groter ons spectrum van het naturisme werd. We bezochten een clothing optional camping in Montenegro, naturisten B&B’s, nog meer campings in alle soorten en maten, naturisten hotels tot een all-in naturistenresort in Mexico. Voor elke naturist wat wils. Telkens kwamen dezelfde waarden terug. Op zich niet onlogisch, naturisten komen uit alle delen van de bevolking en hebben verschillende noden.
Naturist zijn betekent niet per sé er met het tentje op uit willen trekken. Zo nu en dan krijgen we de vraag of de bezoekers van die dure resorts wel “echte” naturisten zijn. Brrr we huiveren van de woorden “echte naturist”. Hun vraag is natuurlijk gebaseerd op de gelijkheid onder naturisten. Als iedereen naakt is zie je niet meer wie de postbode, de bakker of de notaris is, maar je moet er toch al goed voorzitten om zo’n reisje naar een duur Mexicaans resort te kunnen maken?

Dat klopt, maar die lijn kunnen we oneindig doortrekken. Dan moeten we maar gelijk grote mobile homes ook verbieden op de naturistencamping want wie kan zich dat permitteren? En ook niet iedereen heeft geld genoeg voor de nieuwste iPhone. En jouw nieuwe Audi mag dan wel op de parking achteraan bij Athena staan, iemand zal je altijd wel zien in of uitstappen.
Wat ons betreft moeten naturisten geen communisten zijn en alle bezit afzweren. Bloot zijn maakt mensen inderdaad toegankelijker maar het maakt echt niet veel verschil of je nu met de bus of een sportwagen aangekomen bent.
“Zonder kleren stel je vooral jezelf toegankelijker op.”

De “echte” naturist… Als er iets is wat we tijdens al die reizen geleerd hebben is dat er honderden redenen zijn om naturist te worden en dat naturisme op nog eens honderden verschillende manieren kan beleefd worden. Waar de naturistenplaats in verschilt tegenover andere plekken waar mensen met een gedeelde interesse samenkomen, zoals sportclubs, is dat naturisme geen competitie kent. Je kan gewoon geen betere naturist zijn dan iemand anders. Je kan geen “echtere” naturist zijn dan iemand anders. Wat op zich al iets zegt over zij die denken dat ze dat wel zijn, of ze nu in Luxemburg, Mexico of Ouagadougou zijn.

Blog: Naked Wanderings blogt voor Athena


BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben sinds kort ook het boek Alles Uit! Uitgebracht, verkrijgbaar in de webshop van Athena.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...