boek Alles Uit!

(02/09/2019)
In het verleden hebben we het op deze Athena blog al een aantal keer gehad over de geschiedenis van het naturisme. Dus dachten we: Laat ons deze keer eens in de andere richting kijken. Waar gaat het heen met het naturisme? Wat zal er mogelijks zoal veranderen? Zal het naturisme wel blijven bestaan? Of krijgen de doemdenkers toch gelijk en zijn wij vandaag getuige van de laatste generaties binnen het naturisme?

Zo nu en dan krijgen we die negatieve berichten wel eens binnen. De ledenaantallen van de naturistenfederaties gaan er niet bijzonder goed op vooruit en de gemiddelde leeftijd ligt een stuk hoger dan pakweg twintig jaar geleden. Dan zijn er die jongeren die na het sporten liever in zwembroek douchen dan bloot. De camera’s op de smartphones worden erbij betrokken en in één zucht ook Facebook, Instagram en Snapchat. Als je dat allemaal zo hoort, ziet de toekomst van het naturisme er allesbehalve rooskleurig uit.

Naturist per definitie
Even voor de duidelijkheid, wij behoren niet tot die pessimistische stemmen. Hoewel er natuurlijk wel een grond van waarheid inzit. Het hangt er vooral vanaf hoe je het bekijkt. Of beter gezegd, hoe je naturisme definieert. Doorheen de geschiedenis heeft het naturisme hoofdzakelijk een groei gekend, terwijl het begrip grotendeels gelijk bleef. Wij zijn er zeker van dat die groei er vandaag nog steeds is, misschien zelfs groter dan ooit. Maar dat die eerder in de breedte plaatsvindt.

Wat we hiermee precies bedoelen is dat het naturisme meer en meer definities lijkt te krijgen. Het is een rekbaar begrip geworden. Wij gaan graag naar de sauna, jij vindt het leuk om elk weekend bij Athena te vertoeven en zij daar houden het bij twee weekjes vakantie op een naturistencamping in Frankrijk.
We noemen onszelf allemaal naturist. Of zouden dat op z’n minst kunnen doen. Maar toch ziet onze beleving van het naturisme er heel anders uit.

Volgens ons zullen er in de toekomst nog meer vormen van sociaal bloot opduiken. En daarvoor hebben we heus geen glazen bol nodig. We zien het nu al gebeuren. Tijdens het laatste decennium kwamen er blote fietstochten door steden overal ter wereld. Er zijn blote yoga sessies, blote wandelingen, blote concerten en zelfs blote museumbezoeken.

Voor elke bloterik wat wils
Is dat allemaal nog naturisme?

Het is een terechte vraag die sommigen zich stellen. Al gauw belanden we dan in de aloude discussie over naturisten en nudisten. Maar ook deze lijkt te vervagen met al die nieuwe opties. Kunnen we zeggen dat iemand die bloot wandelt in het bos een naturist is, maar de blote fietser tijdens de World Naked Bike Ride een nudist? Is er een verschil tussen blote yoga in een bos en blote yoga in de stad?

Wat definieert vandaag de naturist? Het is een vraag die de Naturisten Federatie Nederland (NFN) zich duidelijk ook al afvroeg. Als antwoord kwamen ze op het woord “bloterik”. Een term die ons als Belgen nog steeds een beetje raar in de oren klinkt, maar dat geheel terzijde. Het zegt wel iets over de toekomst van het naturisme.
De bloterik heeft weinig zin om in het hokje naturist of nudist geduwd te worden.

Voor het eerst in de geschiedenis van het sociaal bloot heeft de naturist/nudist/bloterik een brede waaier aan keuzes. Ik vind dit leuk, maar niet dat. Ik hou wel van een blote wandeling in het bos, maar in een museum vind ik het niks. Bloot zonnen? Graag! Maar blote yoga laat ik liever aan een ander over. Jij houdt van het sociale aspect, zij houdt van het ontstressende effect, hij vindt dat de woorden “sport” en “kleding” nooit in dezelfde zin zouden mogen voorkomen en wij… wij zijn vooral blij dat we mogelijkheden hebben. En de kans krijgen om steeds weer nieuwe dingen in ons blootje te proberen.

De geklede naturist
Wat ons ooit aantrok aan het naturisme was het gevoel van vrijheid dat er rond hing. Vrij van kleren, vrij van vooroordelen, vrij van onze baas en schoonmoeder en maatschappij. Het had iets rebels. Het was ook een middelvinger in zekere zin. Volledig haaks op deze gedachte stonden al de regeltjes die bij het naturisme kwamen kijken. Als naturist moet je dit en dit en dit en mag je zeker niet dat en dat en dat. Ach ja, hoewel we het niet honderd procent eens waren met het handboek der naturisten konden we er ons wel grotendeels in vinden.

Vandaag merken we vooral dat die regels een blok aan het been van vele naturistenplaatsen worden. Tieners belanden op een moeilijke leeftijd als het over bloot gaat. Verplichten we hen om toch alle kleren achterwege te laten? Met het risico dat ze niet meer willen komen. Of dat de ouders een plek zoeken die iets gematigder is als het over kleding gaat. Mensen komen en gaan gekleed, vrouwen met maandstonden dragen liever een broekje, de beginnende naturist wikkelt een sarong om en ga zo nog maar even door. Er komen uitzonderingen op de regel.
Wijzelf houden vooral vast aan de leuze “bloot wanneer mogelijk, gekleed wanneer praktisch”.

Maar dat is lang niet voor iedereen zo. Tijdens onze reis door Europa de laatste maanden waren we stomverbaasd te zien hoeveel naturisten ’s avonds gekleed naar het restaurant gaan. Zelfs tijdens de hittegolven van juli wanneer het rond etenstijd nog steeds een dikke dertig graden was.

Hier wilden we natuurlijk het fijne van weten en deden een kleine rondvraag. Het antwoord was zo goed als unaniem:
“Ik voel me gewoon beter op m’n gemak als ik eet met kleren aan.”

Zo komen we terug bij het voorgaande punt. De bloterik van vandaag, en zeker die van morgen, wil keuzes kunnen maken. Wat doe ik graag bloot en wat doe ik liever gekleed? En dan horen we de echo van de “echte naturist”. Zie je wel! De echte naturisten zijn met uitsterven bedreigd!

Maar de vrijheid die zo kenmerkend is voor het naturisme is sterker dan ooit tevoren.

TERUG NAAR BLOGBIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben in 2018 het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien. We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje. Bestelformulier boek: Alles Uit! Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...