Naasten
Reflectie
Tijd!
Ruimte
In dit soort wereld kan ik me best wel vinden

Het is niet onze gewoonte om het twee maanden na elkaar over hetzelfde onderwerp te hebben.
Helaas, vandaag zien we weinig andere opties. We zouden jullie wel kunnen vertellen over al die verre blote reizen die we de laatste jaren maakten, over zonovergoten paradijsjes in Thailand, California, Brazilië of Ossendrecht. Maar dat lijkt wel iets uit een vorig leven. De wereld waarin we zomaar het vliegtuig opstapten naar Godweetwaar is niet meer. Voorlopig toch niet.

Corona wordt ons uit alle richtingen om het hoofd geslingerd en jammer genoeg hebben we het hier niet over goudgele flesjes met een limoentje in. Maar we laten het hoofd niet hangen. Om het in de wijze woorden van bal- en taalkunstenaar Johan Cruijff te zeggen: “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Elke medaille heeft twee zijden, zelfs die van de ergste gezondheidscrisis van de laatste decennia.
“De wereld waarin we zomaar het vliegtuig opstapten naar Godweetwaar is niet meer.”

Moeder Aarde was waarschijnlijk de eerste die opgelucht adem haalde wanneer wij de deuren sloten. Velen hebben geprobeerd om de vervuiling en het verbruik van fossiele brandstoffen aan banden te leggen. De eerste die het gelukt is, is een klein onzichtbaar beestje. Wel, ettelijke miljoenen van die kleine beestjes. Dit zorgt voor leuke beelden, vissen die plots terug te zien zijn in de kanalen van Venetië en allerlei wild dat het straatbeeld in Canada vult. Om er maar een paar te noemen.

Voor naturisten, waarbij respect voor de natuur een van de bouwstenen van onze levenswijze is, klinkt dit ook behoorlijk hoopgevend. Zal de mensheid eindelijk de pracht van die paar stukjes ongerepte natuur die ons nog overblijven gaan inzien? Zal de mens naast de natuur ook zij die streven naar meer eenheid met de natuur gaan respecteren?
“We leren onze buren kennen, waar we al jaren naast wonen”

Een aantal maanden geleden was een veel voorkomend weekend-dilemma: “Wat zullen we eens gaan doen?”. De opties waren niet te overzien. Lunch aan de kust, een tentoonstelling in Gent, een wandelingetje aan de grachten van Amsterdam, filmpje, restaurantje, biertje met de vrienden, gezellig shoppen, noem het maar op. De meeste van deze zo voordehandliggende mogelijkheden zijn vandaag onbestaande of zelfs strafbaar. Met als gevolg dat we terug leren genieten van de kleine dingen. Een wandelingetje in het stadspark of een spelletjesavond met het gezin.

Sommigen zeggen dat deze quarantaine een ramp is voor het sociale leven, maar daar hebben we toch onze twijfels over. Het klopt dat we niet meer in contact komen met tientallen mensen per dag, maar ook dat we veel meer tijd kunnen besteden aan de mensen die dicht bij ons staan. We horen verhalen van vrienden die hun ouders dagelijks FaceTimen, hoewel ze vroeger slechts om de twee weken op bezoek gingen. Mensen leren hun buren kennen, waar ze soms al jaren naast woonden zonder een woord uit te wisselen.
“We geven terug meer om de mensen om wie ze zijn dan om wat ze bezitten.”

Status en geld worden van minder belang. Wat maakt het uit of je een Ferrari of een tweepeekaatje voor de deur hebt staan? Veel verder dan de winkel om de hoek mag je toch niet komen. We geven terug meer om de mensen om wie ze zijn dan om wat ze bezitten. We zingen liederen voor hen door het slaapkamerraam en stellen voor hun boodschappen te doen. We naaien mondmaskers voor de meest kwetsbaren en drukken onze welgemeende steun uit voor de zorgsector. We tonen respect voor zij die het goed met ons en de wereld voorhebben.

Het coronavirus en de bijkomende maatregelen zijn ook een bron van eindeloze verveling. Onze agenda die twee maanden geleden nog overvol was ligt nu in een hoekje stof te vergaren. Hoewel het niet op het eerste zicht zo lijkt, heeft ook dit een enorm voordeel. Je krijgt ’s werelds meest dierbare bezit op een schoteltje afgeleverd: Tijd. Tijd om dingen te doen waar je anders nooit de tijd voor hebt. Tijd om te leren en te experimenteren. Onze vrienden die vroeger leefden van friet, bitterballen en opwarmmaaltijden spenderen nu uren per dag in de keuken. Anderen ontpoppen zich als ware kunstenaars en muziekanten. Sommigen leren een nieuwe taal of trainen voor een marathon. We leren out of the box te denken om het beste te halen uit de beperkte mogelijkheden.

“Je krijgt ’s werelds meest dierbare bezit op een schoteltje afgeleverd:
Tijd!”Zullen we ooit nog de rijkelijk gevulde afdeling met toiletpapier in de supermarkt als vanzelfsprekend beschouwen? Wat met het vrij reizen in binnen en buitenland? Het alles kunnen krijgen wat we willen, wanneer we het willen, lijkt plots behoorlijk buitensporig nu we ons realiseren dat we eigenlijk alles al hebben wat we nodig hebben. Ook onze gezondheid wordt plots topprioriteit, iets waar we raar genoeg minder bij stilstonden tijdens al die uren dat we lustig uitlaatgassen inademden in de file.

Tijdens het lezen van deze blog heb je misschien wel een paar keer gedacht
“Hé, in dit soort nieuwe wereld kan ik me best wel vinden”.

Wij kwamen tot dezelfde vaststelling. De verschillende factoren zoals het respect voor natuur en omgeving, respect voor de mensen rondom ons en het geluk vinden in de kleine dingen klinkt niet alleen heel herkenbaar, het zal ook geen grote aanpassingen in onze levensstijl vragen. Zelfs social distancing is voor ons niet zo ongewoon, kijk maar eens naar het naaktstrand waar we niet als sardientjes naast elkaar gaan liggen.

De nieuwe wereld wordt gebouwd op de pijlers van het naturisme. Nu moeten we enkel nog de aanvaarding van het blote lichaam hier ergens een plekje in zien te geven.
Als we kijken naar alle onvoorziene situaties die de voorbije weken de revue gepasseerd zijn, lijkt alles wel mogelijk. Wie weet wat er nog zal plaatsvinden? Om het nog maar eens in de woorden van de voetbal- en taalheld te zeggen:
“Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.”.

TERUG NAAR BLOGPAGINA Naked Wanderings blogt voor Athena
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...