Nick en Lins Een sauna voor de zomer
Wat doet de "niet naturistische" saunabezoeker op mooie zomerdagen?
Wat doet de "niet naturistische" saunabezoeker op mooie zomerdagen?
Een dagje op het naturistenterrein is meestal veel beter voor de portemonnee dan een dagje sauna!
Bestel het boek Alles Uit! onderaan deze pagina

Voor ons, naturisten uit de lage landen, is de periode waarin we naakt van de buitenlucht en zonnestralen kunnen genieten helaas niet bijzonder lang. Tussen pakweg mei en september lukt het nog geregeld maar daarvoor of erna moeten we het al van een “lucky day” hebben. Die natuurlijk meestal op een werkdag valt. Gelukkig hebben we ook een mogelijkheid voor de minder goede dagen, de regenachtige dagen en zelfs die waarop het min vijf vriest: De sauna.

Alhoewel we liever de modernere namen “wellness” of “thermen” horen omdat die de beleving toch iets meer eer aandoen. Want “de sauna” is meer dan gewoon een sauna. Geregeld zijn het vijf verschillende sauna’s in alle geuren en temperaturen en zijn er zwembaden, jacuzzi’s, Turkse baden en stoombaden en wie weet wat nog allemaal.

Laten we ze voor het gemak in dit artikel toch gewoon maar sauna’s noemen. De laatste 20 jaar zijn er in België en Nederland heel wat nieuwe uit de grond geschoten, de ene nog groter, mooier of ontspannender dan de andere.
“Gelukkig voor ons, velen zagen de voordelen van het bloot in. Het ontspannende en ontstressende effect dat dit op mensen heeft, de vooroordelen die het wegneemt en uiteraard het hygiënische aspect.”

Wij hebben het altijd een rare vraag gevonden maar krijgen ze toch nog geregeld: Is naturisme niet onhygiënisch? Deze vraag komt dan van mensen die een hele dag in badpak rondlopen, er in zweten, ermee in het gras, in het zand of in een restje ketchup gaan zitten, er een slok bier op morsen en ga zo nog maar even door. Die vragen dan aan ons of bloot wel hygiënisch is. Een vriend van ons verwoordde het ooit als volgt:

“Bacteriën leven het liefst in warme, donkere en vochtige plaatsen. Inderdaad, zoals jouw ondergoed.”

Goed, daar ging het niet over. Meer en meer sauna’s openen hun deuren en veelal is badkledij niet toegestaan. Zij die liever niet naakt rondlopen kunnen gerust een badjas aan maar in het zwembad, het bubbelbad, de effectieve sauna en alle andere faciliteiten is bloot de norm.
Leuk voor ons naturisten, maar meer en meer anderen lijken ook wel het plezier van een dagje sauna te ontdekken. Ze (her) ontdekken de deugd van het naakt zwemmen en het plezier van niet te moeten nadenken of alles nog wel op z’n plek zit. Want dat heb je natuurlijk bij een badpak.
De smartphone op stil in een kluisje en eventjes ver weg van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Eigenlijk is er weinig tot geen verschil te merken met de gemiddelde naturist, alleen dat deze mensen zichzelf meestal niet zo noemen.

Daar wringt natuurlijk het aloude schoentje van het naturisme. De term is zo verkeerd begrepen dat velen die al graag eens iets bloot doen direct in de verdediging gaan als iemand hen “naturist” zou noemen. Nee, ik ben geen naturist of nudist! Ik ben gewoon graag bloot. Zou je dat fenomeen ook bij bijvoorbeeld vegetariërs hebben?
“Nee, ik ben geen vegetariër, ik eet gewoon geen vlees.”

Moeten we eens opzoeken.

Heel het idee dat alle naturisten boomknuffelende, liedjes van Bobbejaan Schoepen zingende, geitenwollen sokken dragende, wiet blowende, rivier badende hippies zijn is natuurlijk volledig achterhaald. Maar toch blijft dit een algemeen heersende gedachte.
Voor veel naturisten gaat hun levensstijl om veel meer dan enkel het bloot zijn, het gaat over respect, gelijkheid en vriendschap. Aspecten waar de (laten we de NFN term misschien gebruiken) bloterik heel waarschijnlijk ook wel wat voor voelt.
Wat doet de “niet naturistische” saunabezoeker op mooie zomerdagen?

Nu vroegen wij ons af wat de “niet naturistische” saunabezoeker doet op mooie zomerdagen.
Toegegeven, veel van die wellness complexen hebben wel een paar mogelijkheden in de buitenlucht maar over veel meer dan een zwembad en ligweide gaat het meestal niet.
Een naturistenterrein heeft deze ook en daarbij komen dan nog geregeld een paar sportgelegenheden en een stukje natuur waarin je je in alle rust bloot kan ontspannen.
Net zoals de sauna een alternatief biedt voor de naturist op minder mooie dagen, biedt het naturistenterrein ditzelfde alternatief voor saunabezoekers op zonnige zomerdagen.

Wat veel niet-naturisten niet weten is dat de hele papiermolen die vroeger nodig was om ook maar een voet op een naturistenterrein te zetten al lang niet meer bestaat en dat het zelfs niet meer nodig is om lid te worden van die of die vereniging. Veel naturistenterreinen werken met dagpassen waarmee je, net als in de sauna, gewoon een dagje van de faciliteiten kan gebruikmaken. Zonder verdere verplichtingen.

Hier hebben we trouwens een tip voor zij die dit nog nooit geprobeerd hebben:
Een dagje op het naturistenterrein is meestal veel beter voor de portemonnee dan een dagje sauna!

“Ja maar…” horen we dan snel roepen, “dan zitten we tussen de naturisten!”. Dat klopt, maar zoals we al eerder aanhaalden is de gemiddelde naturist allesbehalve het stereotype beeld wat er dikwijls nog van geschetst wordt.
“Maar dan moeten we de hele tijd bloot zijn!” Dat klopt in de zin dat badpakken inderdaad uit den boze zijn. Net zoals in de sauna trouwens. Maar ook hier zal niemand jou vreemd bekijken als je graag een badjas of sarong draagt tijdens het wandelen van het zwembad naar de sauna naar de ligweide.
“Maar… maar…”. Veel “maar” blijft er dan niet meer over.

Voor zij die de hun vooroordelen over het naturisme even opzij kunnen schuiven is het naturistenterrein een perfecte sauna voor de zonnige zomerdagen.

link:

 

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...