Het is een algemeen fenomeen, ook nu nog wanneer we bijna het tweede decennia van de eenentwintigste eeuw ingaan. De naturist kampeert graag. Eerlijk gezegd hadden we het enigszins anders verwacht. Vandaag is er meer dan ooit een variëteit in opties qua logement voor naturisten. We zien naturistenhotels, bed and breakfasts en zelfs all-inclusive resorts waar bloot de norm is overal uit de grond spruiten.
Zullen de naturisten het niet beu worden om steeds in een tentje, caravan of mobile home te logeren? En dan hebben we het niet alleen over de nieuwe generatie naturisten, maar ook over zij die toch een dagje ouder worden. Zullen die niet sneller voor een meer comfortabelere optie gaan? Vooral nu die vandaag ook voorhanden is?
De naturist kampeert graag

Blijkbaar toch nog niet meteen. Zeker in Europa merken we dat de camping nog steeds de favoriete plek blijft voor de naturist. Zowel voor jong als… laat ons zeggen iets minder jong. Toen we ons de vraag stelden waarom naturisten zo aangetrokken worden tot het kamperen zagen we net zo goed in dat we onze analyse best bij onszelf konden beginnen. Tijdens onze reizen hebben we de kans gehad om ongeveer elke mogelijke soort van accommodatie voor naturisten te leren kennen. En toch voelen we ons nog steeds thuis op de naturistencamping.
Dus stelden we ons de vragen die net zo goed uit de mond van de Belgische human interest journalist Paul Jambers konden komen: » Wie zijn we? Wat doen we? En vooral… Waarom? »
Zeker in Europa merken we dat de camping nog steeds de favoriete plek blijft voor de naturist.

De natuur in naturisme
We zouden graag nog maar eens de geschiedenisboeken erbij halen waaruit zal blijken dat kamperen aan de basis lag van het naturisme. Dat ze twee handen op een buik waren en dat die link er vandaag nog steeds is. En we zouden ook graag het grapje maken dat de Nederlander, bij wie het naturisme toch iets meer ingeburgerd is dan in België (geven we tegen onze zin toe), nooit een auto zal kopen zonder trekhaak. Want waar moet die sleurhut dan heen? Maar dat gaan we niet doen. Of deden we het nu net?

Het maakt niks uit, laat ons eerder naar de huidige generatie kijken. Nederland, België en andere grote delen van Europa raken volgebouwd. Huisjes worden vervangen door appartementsblokken. Waar vroeger een gezinnetje van vier woonde, wonen er nu zes. Gezinnetjes welteverstaan. Mooi op elkaar gestapeld. We werken in bedrijven, rijden op autosnelwegen en gaan shoppen in supermarkten of winkelcentra. Van natuur is op een doordeweekse dag weinig of niets te merken. En laat dat nu net de kracht zijn van de naturistencamping. Je zal ze zelden vinden in stadscentra of naast de snelweg. Ze zijn verborgen in die laatste stukjes bos die ons nog resten.
Van natuur is op een doordeweekse dag weinig of niets te merken.
En laat dat nu net de kracht zijn van de naturistencamping.

Naturisme is tot jezelf komen
Verschillende universiteiten hebben onderzoek gedaan naar het effect van de natuur op de mens en altijd komen ze tot hetzelfde resultaat. De natuur geeft ons rust. Hoewel het lezen van deze blog misschien wel jouw idee van relaxen voor het slapengaan kan zijn, het scherm waar je nu naar zit te staren wekt enkel onrust op. Want geef toe, heb je tussen twee paragrafen door niet even jouw Facebook of WhatsApp gecheckt?
Idem voor het scherm waarop je zonet nog naar een natuurdocumentaire keek, tussen haakjes.

We hoeven je vast niet te vertellen dat kleine en grote schermen nog steeds uit den boze zijn op de gemiddelde naturistencamping. Of ze zijn dat toch een pak meer dan thuis of tijdens het werk. Voeg daar de natuur aan toe en het is geen moeilijk rekensommetje om in te zien waarom mensen tot rust komen op de naturistencamping. Natuurlijk zullen we ‘s ochtends of ‘s avonds nog eens onze Facebook openen om te kijken hoe het met de vrienden, de kinderen of de kat van de buren gaat, maar ondertussen maken we tijd om onszelf te zijn. En om contact te leggen met anderen. Wat ons meteen bij het volgende punt brengt.

Naturisme is een sociaal gebeuren
De mens is een sociaal dier, zoveel is zeker. Het maakt ons weinig uit of je nu in de evolutieleer gelooft dan wel in de bijbel of de Koran, allemaal zeggen ze hetzelfde: Een groot deel van ons geluk zit in de tijd die we met anderen spenderen. Dat we onze smartphone geregeld in de camper laten liggen helpt hier uiteraard voor een deel. Maar ook kamperen op zich is een sociaal gebeuren. Zeker als je kampeert zoals wij, die altijd weer bij de buren moeten vragen of we de kurkentrekker mogen lenen. Vele naturistencampings doen er ook alles aan om het sociaal gebeuren te bevorderen.

Op dit huidige moment hebben we er al een yoga sessie en een gezamenlijk avondmaal opzitten. Morgen is er een muziek quiz en we weten nu al dat velen overmorgen zullen opstaan met kleine oogjes voor alweer wat ochtendlijke yoga gevolgd door een petanque toernooi. Je raadt het al, deze blog wordt geschreven op een naturistencamping. Die activiteiten op zich zijn allemaal wel leuk, maar het belangrijkste is dat ze mensen samenbrengen. Ook al winnen we geen hoofdprijs bij petanque of de quiz, zijn we er zeker van dat we alweer leuke mensen zullen ontmoeten en interessante gesprekken zullen hebben. Dat zijn dan ook de dingen die we over deze camping zullen onthouden.
Kamperen op zich is een sociaal gebeuren. Zeker als je kampeert zoals wij, die altijd weer bij de buren moeten vragen of we de kurkentrekker mogen lenen.

Superdeluxe naturistisch kamperen
Kamperen is uiteraard niet aan iedereen besteed. Zelfs wij, die vorig jaar nog Canada doortrokken met een matje, een slaapzak en de goedkoopste tweepersoonstent die we konden vinden, houden ook wel van iets meer luxe. Voor lange tijd was de enige optie een behoorlijke investering. Wou je een zachter bed en iets meer ruimte, dan kocht je een caravan of mobile home. Heel leuk als je veel en lang op pad gaat, maar voor twee of drie weekjes vakantie per jaar is dat toch veel geld.

Gelukkig bieden veel naturistencampings vandaag een ideale oplossing: Huuraccommodatie. Het begon ooit met een leegstaande camper of caravan die de iets meer comfort verlangende kampeerder voor een weekje kon huren. Vandaag is dit gamma uitgegroeid tot chalets, mobile homes inclusief keuken en terras en onze persoonlijke favoriet: de safari tent. Deze tenten, ook wel « glamping tenten » genoemd, bieden het comfort van een chalet in combinatie met de ervaring van het kamperen. Je slaapt nog steeds in een tent, je hoort nog steeds de krekels tsjirpen en de vogeltjes fluiten maar toch lig je in een echt bed. Toch heb je alle ruimte om te bewegen en toch heb je geregeld zelfs een eigen keukentje en eigen sanitair.
 De safaritent brengt ook de naturist die graag ietsje meer wil terug naar de naturistencamping.

Het is luxe kamperen, dat geven we graag toe. Maar het brengt ook de naturist die graag ietsje meer wil terug naar de naturistencamping. En dat is waarom wij geloven dat de naturist altijd zal blijven kamperen. En waarom iedereen op de naturistencamping nog steeds de kans krijgt om een te zijn met de natuur, met zichzelf en met de anderen.

Calendrier

Nouvelles