03/11/20 Blog 23 van Naked Wanderings voor Athena.


Kamperen is misschien wel onze meest favoriete manier van reizen. Terug naar de natuur, het ruisen van de wind als slaapliedje en het gefluit van de vogels bij het ontwaken. Het gevoel van vrijheid door niet omringd te zijn met baksteen en beton. Het ochtendzonnetje op ons blote lichaam. We kunnen ons moeilijk een meer ontspannende vakantie voorstellen.
Gelukkig maar, want als naturist vind je veruit de meeste reisbestemmingen als je er graag op uit trekt met de tent of de camper.


Alsof dat alles nog niet genoeg is, heeft bloot kamperen ook nog tal van interessante voordelen voor de gezondheid. Dat ochtendzonnetje, bijvoorbeeld, doet nog wel wat meer dan een gelukzalige glimlach rond jouw lippen toveren. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het helpt bij het absorberen van calcium, het zorgt ervoor dat spieren vlot bewegen, zenuwen gebruiken het om signalen van de hersenen naar de lichaamsdelen te sturen en ons immuunsysteem gebruikt vitamine D in de strijd tegen bacteriën en virussen. In tegenstelling tot andere vitamines, kan slechts een heel klein deel van de benodigde vitamine D uit voeding gehaald worden. Het grootste deel wordt door jouw eigen lichaam geproduceerd wanneer zonlicht op jouw huid schijnt.
Bloot kamperen heeft tal van interessante voordelen voor uw gezondheid.

Om verder te gaan over die gelukzalige glimlach, of gewoon dat algemeen prettige gevoel dat we ervaren op de naturistencamping, daar zit ook een stofje voor iets tussen. Serotonine, wat ook door ons lichaam zelf geproduceerd wordt, zorgt ervoor dat we een gevoel van geluk ervaren. Ons serotonine gehalte schiet pijlsnel omhoog wanneer we veel zuurstof en zonlicht opnemen en bij verhoogde fysieke activiteit. Laat dat nu net zaken zijn die veel voorkomen op naturistencampings.

“Fysieke activiteit?”, horen we jou denken? Als je die blote lichamen ziet rondhangen bij het zwembad of indutten op een ligstoel naast de tent op een mooie zomermiddag, lijkt het inderdaad alsof de naturist geen bezige bij is. Maar kamperen houdt echt wel wat beweging in. Wandelingetjes van en naar de wagen, eventjes naar het zwembad, dan naar het doucheblok of het toilet, terug naar het zwembad en ga zo nog maar even door. En dan hebben we het nog niet gehad over de leuke wandelpaden die geregeld rond of zelfs soms op de camping te vinden zijn. Studies tonen aan dat de gemiddelde mens zo’n 10 000 stappen per dag zou moeten zetten. In het dagelijks leven komen velen daar zelden aan, op de camping hebben we wel wat meer beweging.

De natuur is in het naturisme nooit ver te zoeken en de meeste naturisten zullen wel beamen dat onze levensstijl meer inhoudt dan gewoon een beetje in je blote kont lopen. We vinden de connectie met de natuur belangrijk en ook hiervan is al veelvuldig bewezen dat het een positief effect heeft op onze gezondheid. Er bestaat zelfs een therapeutische techniek die “earthing” of “grounding” genoemd wordt. Deze is gebaseerd op het aanraken van de natuur met de blote huid zodat het lichaam elektrisch herladen wordt. De techniek wordt typisch toegepast door op blote voeten in de natuur te lopen, maar we kunnen ons wel voorstellen dat het nog meer effect heeft wanneer we ons hele lichaam aan de natuur blootstellen. Earthing wordt vooral gebruikt als remedie tegen ontstekingen, hart- en vaatziekten en chronische pijn, maar zou ook een positief effect op ons humeur hebben.
We vinden de connectie met de natuur belangrijk en het is bewezen dat dat een positief effect heeft op onze gezondheid.

De natuur biedt wel meer mogelijkheden om ons humeur een duwtje in de rug te geven. Zo hebben studies uitgewezen dat alleen al naar natuurlijke dingen kijken een ontspannend effect heeft op onze geest, terwijl het kijken naar artificiële dingen dan weer het stress niveau de hoogte injaagt. Naturisme op zich heeft ook al een positief effect op stress, in de zin dat de naturist zich minder zorgen hoeft te maken over wat anderen over haar of hem denken. Het is een simpel rekensommetje, naturisme is goed tegen stress en kamperen in de natuur ook. Bloot kamperen is een dubbele bonus.

Nu willen we ook niet gezegd hebben dat stress nooit voorkomt op de naturistencamping. Toen we vorige zomer een grote kampeerreis door Frankrijk planden, hadden we ervoor gezorgd dat we goed voorbereid waren. Nieuwe kampeerstoelen, een nieuwe koelbox en een luxe kooktoestel op gas. Dit laatste bewees z’n kracht en finesse vanaf de eerste avond en kreeg al snel de prijs van “beste investering ooit”. Alleen… het pakket bevatte niet het benodigde roostertje voor onze koffie maker. Nu moet je weten
” hoewel natuur en zonlicht zeker een positief effect hebben op ons humeur, koffie in de ochtend is zeker ook een bepalende factor.”

Het zou misschien wel dagen duren voor we een winkel vonden waar we het juiste roostertje zouden kunnen kopen. Zo lang konden we echt niet wachten. We werden creatief en gingen op zoek in de wagen en onze bagage naar een mogelijke oplossing. Uiteindelijk lukte het ons om een rooster te makken met enkele reserve haringen van onze tent. Deze oplossing bleek het zo goed te doen, dat we ze de rest van onze reis bleven gebruiken. Moraal van het verhaal: Situaties als deze, die wel eens tijdens het kamperen kunnen voorkomen, hebben onze creativiteit aangewakkerd. Welke ons dan weer een goed gevoel gaf wanneer het ons lukte om het probleem zelf op te lossen.

Misschien wel de belangrijkste factor van onze mentale gezondheid is de band met het gezin. De hoeveelheid tijd die we op een doordeweekse dag met de partner en/of kinderen doorbrengen is verrassend laag. Zeker als we er de uurtjes TV staren niet bijtellen. Tijdens het kamperen heb je de kans om veel tijd samen te spenderen, om samen dingen te doen, te praten, misschien zelfs elkaar beter te leren kennen. Als er dan eens een probleem opduikt, zoals een koffie maker die niet op het kooktoestel past, kan je samen naar een oplossing zoeken.
De hoeveelheid tijd die we op een doordeweekse dag met de partner en/of kinderen doorbrengen is verrassend laag.

Het tegenovergestelde is dan ook weer waar. Als je al een vermoeiend sociaal leven hebt en op zoek bent naar een beetje tijd voor jezelf, kan je zeker een plekje achteraan de camping vinden waar geen levende ziel te bespeuren valt en je in alle rust kan herbronnen.

Kort samengevat: Bloot kamperen is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Waar wacht je eigenlijk nog op?
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

Misschien vind je deze blog ook interessant:
Blog 6: 11 Dingen die je altijd wou weten over naturisten maar nooit durfde te vragen

naar: BLOGPAGINA NAKED WANDERINGS BLOGT VOOR ATHENA

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...