een gelukzalige beleving
Wij besloten om nog een stapje verder te wagen: de naturistencamping.
"HOE LEUK IS DIT"
Bestel het boek Alles Uit! onderaan deze pagina
Hoe word je naturist?

Sommigen worden als naturist geboren. Enfin, in principe wordt iedereen als naturist geboren in de zin dat we natuurlijk allemaal naakt op de wereld gezet werden en dat naaktrecreatie volkomen normaal was tijdens onze eerste levensjaren.
Tot we op pakweg 4-5 jarige leeftijd plots een broekje aan moesten. Maar sommigen worden dus effectief in een naturistisch gezin geboren waar bloot volkomen normaal was en dat op latere leeftijd ook zo bleef.
Naturisme tijdens onze jeugd, dat bestond gewoonweg niet.

Bij ons was dat niet het geval. Niet dat bloot per sé een taboe was. Bij elkaar de badkamer binnenlopen was perfect normaal, zo lang het maar binnen het gezin bleef. Op TV was al eens een glimp van een borst te zien tijdens een reclame voor douchegel of wanneer we eens ongemerkt wat langer opbleven zodat we het voorstukje van de film Emmanuelle 3 konden meepikken. Bloot was voor in bed of onder de douche. Eén keer kunnen we ons herinneren iets over naturisme te hebben gehoord in het programma Jambers, waardoor de naturist meteen op dezelfde lijn kwam staan als de alcoholist en de gigolo.
Naturisme tijdens onze jeugd, dat bestond gewoonweg niet.

Dat is zo gebleven tot we al een stuk in onze twintiger jaren waren en we plots voor de deur van een wellness center stonden waar bloot de norm was.
Nieuwsgierigheid had de kop opgestoken en we wilden wel eens weten hoe dat nu in z’n werk gaat in die wellness centra. We hadden er natuurlijk eentje uitgekozen aan de andere kant van het land want het laatste wat we wilden was natuurlijk een naakte buurman of collega tegen het lijf lopen. Ergens op de ring rond Antwerpen begon de onwetendheid de kop op te steken en wanneer we uiteindelijk voor de poort stonden was deze dan weer volledig omgedraaid naar pure schrik. Wat hadden we in godsnaam in ons hoofd gehaald om naar hier te komen?
“HOE LEUK IS DIT”

Net zoals bij vele andere beginnende naturisten was het eerste half uurtje behoorlijk wennen, zij die zo’n schrik hadden aangestaard te worden waren diegene die de anderen aanstaarden.
En toen begon het tot ons door te dringen: “HOE LEUK IS DIT?”. Waarom hebben we dit nu pas leren kennen? Het is een ervaring die menig andere naturist met ons deelt, de onzekerheid ebt weg en maakt plaats voor een gelukzalige beleving. Toen we uren later de deuren van de spa achter ons dichttrokken wisten we zeker dat dit voor herhaling vatbaar was.

Een vraag bleef door ons hoofd spoken: Waar kwam die schrik en onzekerheid eigenlijk vandaan? Wat is er nu zo erg aan om naakt te zijn, zeker als alle anderen ook naakt zijn? Het enige antwoord dat we hierop konden (en nog steeds kunnen) verzinnen is dat het natuurlijk allemaal tussen onze twee oren zit.
We worden van kinds af aangeleerd hoe de wereld in elkaar zit en wat de regels voor deze wereld zijn. Zelden stellen we ons de vraag hoe absurd deze regels soms zijn. Een mooi voorbeeld hiervan komt uit de textielwereld waar een vrouw in mini-bikini voor honderden ogen over het strand paradeert. Later die dag krijgt ze het schaamrood op de wangen wanneer toevallig iemand binnenwandelt terwijl ze in ondergoed staat. De regels van de wereld zeggen dat het helemaal geen probleem is om in bikini voor vreemden te verschijnen maar dat dit niet kan in ondergoed. Terwijl er toch niet zoveel verschil is tussen beide.

Naturist worden betekent uit de comfort zone stappen en voor een deel de wereld zoals we die kennen in vraag stellen. Waarom draag ik in hemelsnaam een badpak? Het spant, ik moet voortdurend in de gaten houden of er toch maar niks uitfloept en het blijft eeuwig nat. Toch gaat het overgrote deel van de bevolking nog steeds voor deze, volgens ons compleet onlogische, keuze. Omdat het hen zo aangeleerd is.
Veel Belgen en Nederlanders hebben ondertussen de blote wellness leren kennen en zijn daar voor de eerste keer sociaal uit de kleren gegaan. Voor velen onder hen blijft het daar ook bij.

Wij besloten om nog een stapje verder te wagen: de naturistencamping.
Hoe zit dat in het restaurant, is dat ook bloot?

De grootste stap was al gezet, we waren al bloot geweest tussen andere “bloten”. Maar dat wil niet zeggen dat we opeens oppernaturist geworden waren.
Naakt zwemmen en zweten in de sauna was geen moeite meer, maar nu kwamen een heleboel andere activiteiten op ons af waarvoor we nooit een handleiding gekregen hadden. Hoe zet je bloot een tent op zonder de halve camping van jouw volle maan te laten meegenieten? Wat doe je als je het koud krijgt? Hoe zit dat in het restaurant, is dat ook bloot? En wat moet ik doen als ik (nog maar eens) die handdoek vergeet op de stoel te leggen?
Naturisme heeft een leercurve en enkel zij die in een naturistisch gezin geboren zijn zullen geen beginnersfoutjes maken. Maar da’s op zich helemaal geen probleem, elke beginnende naturist is door die fase gegaan en de meesten zijn heel begrijpend als je (nog maar eens) los met je blote kont op de barkruk gaat zitten.

Blog: Naked Wanderings blogt voor Athena


BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben sinds kort ook het boek Alles Uit! Uitgebracht, verkrijgbaar in de webshop van Athena.

Link: Boek Alles Uit!

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...