Een van onze paradepaardjes bij het promoten van het naturisme is dat onze levensstijl iets voor iedereen is. Ons maakt het niks uit of je postbode, bakker, fietsenmaker, manager of de koning bent. Of je op het einde van de maand de eindjes aan elkaar moet proberen knopen of er met een eindejaarspremie ter waarde van een luxe villa vandoor gaat. Of je met een Jaguar of een Toyota rijdt.

Beter nog, we zullen het zelfs helemaal niet merken, wanneer jouw wagen op de parking van Athena staat en jouw kleren en portefeuille veilig opgeborgen zitten. In het naturisme is iedereen gelijk. De artificiële barrière waarmee mensen zich via kleren en gadgets onderscheiden vervaagt. Nu kan je misschien wel zien dat het koppel met de luxe camper op plek 223 er waarschijnlijk wel warmpjes bij zit, maar daar houdt het ook op.
Toen wij in België nog dikbetaalde kantoorjobs hadden, gingen we ook gewoon kamperen met een tweepersoonstentje. Gewoon omdat we dat leuk vonden.

Voor lange tijd was de camping de enige optie voor zij die graag in hun blootje vertoeven. Een afgebakend stukje gras van een paar vierkante meter was waar je het mee moest doen. Dat gold voor zowel de postbode als de manager. In die tijd was naturisme ook nog een heel specifiek gedefinieerde levensstijl.
Sociaal bloot was daar een belangrijk onderdeel van, maar het ging ook om lichamelijke gezondheid. Om sporten en vitamine D opnemen. Een paar decennia geleden hadden veel naturistenclubs nog strenge regels rond roken, alcohol en vleesconsumptie.

Toen kwam er een ommezwaai. Meer en meer mensen ontdekten het plezier van sociaal bloot, maar wilden een leuke dag op de naturistencamping ’s avonds toch liefst afsluiten met een lekkere fles wijn en een dikke steak. Misschien zelfs een sigaretje na het eten. En mocht het kunnen, zouden ze de nacht toch liever doorbrengen in een echt bed en niet op een luchtmatras.

In de naturistenwereld gooien we dan graag met de term “nudist”. Deze nieuwe generatie blootlopers had nog weinig te maken met het oorspronkelijke naturisme. Maar goed, ze waren er wel en het principe van vraag en aanbod deed z’n werk. Populaire naturistenbestemmingen begonnen in de jaren 70 en 80 op deze nieuwe markt in te spelen.
Bakstenen en cement werden naar Île du Levant verscheept en Vera Playa kreeg in 1989 een van Europa’s eerste naturistenhotels.

Of dit al dan niet een goede toekomstvisie was, daarover durven de meningen al eens te verschillen. Langs de ene kant zorgde het commercialiseren van blote vakanties ervoor dat er meer en meer naturisten (of nudisten) kwamen, waardoor de levensstijl meer en meer sociaal werd aanvaard en waardoor de vraag naar meer opties om bloot te recreëren een duidelijke groei kende. Langs de andere kant, kwamen deze nieuwe naturisten ook bij de traditionele clubs terecht. En begonnen daar hun eisen te stellen.

Vandaag is het moderne naturisme, om het maar zo te noemen, moeilijk nog weg te denken. Er bestaan appartementscomplexen voor naturisten, bed and breakfasts, hotels, noem het maar op. Voor elke vorm van accommodatie waarvan de geklede reiziger kan genieten bestaat nu ook een versie voor zij die de zwembroek liever vervangen door een handdoek.
In tropische paradijzen, zoals de Caraïben, kan je in je blootje genieten van een kamer met zeezicht, inclusief persoonlijke butler en een minibar gevuld met champagne en kaviaar.

Als je bereid bent om ettelijke honderden euros per nacht neer te tellen natuurlijk. Je hoeft het zelfs niet zo ver te zoeken. Ook in Europa’s meest exclusieve naturistenterrein, Domaine de la Quiquier in Frankrijk, betaal je meer per nacht dan voor 2 weken kamperen op Athena.

Of dat z’n geld waard is, is vooral een persoonlijke zaak. De hamvraag is eerder wat dit doet met de gelijkheid binnen het naturisme. Is deze vorm van naturisme nog steeds voor de postbode, de bakker en de fietsenmaker? Of wordt het een select clubje van managers en koningen? Zal je daar nog wel een Toyota op de parking vinden?
Zijn we op een punt gekomen dat we ook zonder kleren of gadgets een onderscheid gaan maken tussen rijk en arm?

Een bijkomende vraag die we ons kunnen stellen is waar de “natuur” in het naturisme gebleven is, wanneer je in je blote kont bij een zwembad in Jamaica ligt, omringd door 5 verdiepingen beton. Zullen we in de nabije toekomst, na het gezondheidsaspect, ook het natuurlijke aspect stilletjes aan uit het naturisme zien verdwijnen? Wat blijft er dan nog van over? Worden we dan met z’n allen toch maar nudisten?

Gezien de huidige populariteit van de naturistencampings in Europa denken we niet dat het zo’n vaart zal lopen. Ja, de moderne naturist wenst wel wat meer comfort. Maar de meeste campings spelen hier handig op in.

Een van onze favoriete nieuwigheden die we de laatste jaren opmerken zijn de safaritenten. Een nieuwe vorm van kamperen die ook wel “glamping” genoemd wordt. Glamorous camping. Deze huurtenten bieden de kampeerder ruimte en een echt bed, en soms zelfs een eigen keukentje en badkamer.
Maar het blijft wel een tent.
Je ontwaakt ’s ochtends nog steeds met het tsjilpen van de vogeltjes en het ritselen van de bladeren.

Comfort in de natuur. En betaalbaar. Misschien is dit wel de vorm van “all-inclusief” waar het naturisme naartoe gaat.

Wij hopen het alvast!

 

TERUG NAAR BLOGPAGINA Naked Wanderings blogt voor Athena
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...