Meer jonge gezinnen pakken hun koffers niét om op reis te gaan.

Naturisten op vakantie. Denkt u dan spontaan aan bruingebrande zestigers in een caravan? Tijd om dat beeld bij te stellen. Steeds vaker trekken jonge gezinnen met kinderen naar recreatiedomeinen met alle comfort, zónder koffers met kleren.

Bron: Het Laatste Nieuws – 15 juli 2019
– MARC COPPENS –
————————————————————-

Naturisme, het streven naar een natuurlijke lichaamscultuur, vond rond 1930 opgang in ons land. De laatste decennia kreeg je de indruk dat de aanhangers van deze filosofie ook rond dat jaartal geboren moesten zijn — bij wijze van spreken. Feit is dat de gemiddelde naturist de vijftig al even gepasseerd is en dat jongvolwassenen ondervertegenwoordigd zijn. «De tendens lijkt echter gekeerd», zegt Koen Meulemans (43), voorzitter van de Federatie van Belgische Naturisten.
«We hebben al jaren zo’n 8.000 leden, maar trekken steeds meer jonge dertigers en gezinnen met kinderen aan. Dat was vroeger een stuk minder.»

Jan (36), Lies (39) en hun kinderen Leo (7) en Spring (5) verblijven op de Athena naturistencamping, vlak over de Belgisch-Nederlandse grens in Ossendrecht. «Het idee om een naturisten – camping te bezoeken, speelde al een paar jaar, maar we durfden nooit de stap te zetten», vertelt Jan. «Tot een collega er enthousiast over vertelde. Dat trok ons over de streep. Vorig jaar zijn we er eerst een weekendje geweest en dat beviel zo goed dat we een plaats gereserveerd hebben voor de rest van het seizoen.»

Goochelaar en clown
«Zodra je je kleren uittrekt, valt ook de stress van je af. Niemand heeft vooroordelen en iedereen is hetzelfde», vervolgt Jan. «In het begin was het wel wennen — waar kijk je naar als je met de mensen praat? (lacht) — maar dat ging al snel over. We wonen eigenlijk vlakbij, maar hier vinden we rust en ontspanning. Ook de kinderen zijn het intussen gewend.»

«In Ossendrecht kan je zien dat het publiek jonger geworden is», zegt Koen Meulemans. «Er lopen zeker 30 tot 40 kinderen en pubers rond. Vroeger stonden op de jeugdterreinen amper tenten, deze week staan er meer dan tien. De kinderen krijgen op hun eigen terrein activiteiten op maat: er is een knutselnamiddag, er komt een goochelaar en er is een optreden van een clown.»
Zodra je je kleren uittrekt,valt ook de stress van je af.
In het begin is het evenwennen — waar kijk je naar
als je met de mensen praat?— maar dat gaat al snel over
NATURIST JAN (36)

Glamping
Wat ook opvalt: voor naturisten is comfort geen vies woord meer. «Kamperende naturisten, dat was vroeger echt helemaal back to basics», beaamt Meulemans. «Koppels trokken naar een naaktstrand of een recreatiedomein met hun caravan. Veel comfort kwam daar niet bij kijken. Niet meteen de meest aantrekkelijke formule voor jonge mensen, natuurlijk. Maar intussen kiezen veel naturisten voor een verblijf met faciliteiten. Ze huren een chalet, glamping- of safaritent met twee verdiepingen. Ze willen zich kunnen douchen na activiteiten en gewoon genieten in alle comfort. Zoals geklede mensen op vakantie, eigenlijk.»

 

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

Ontdek onze COCO SWEETS

🎉🎉Nieuw te huur vanaf 1 mei! Geen super-de-luxe verblijf maar alle basisbenodigdheden voor een authentieke en betaalbare kampeervakantie.🍀⛺️ In onze nieuwe ecovriendelijke Coco Sweet beleef je het pure kampeergevoel zonder...