Het is een vraag die al een tijdje door ons hoofd spookt en ook deze ochtend na het ontwaken bleef rondhangen. Gisteren is het naturistenfestival van Mexico begonnen. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland zakten de laatste dagen af naar het naaktstrand van Zipolite.
Duizenden blote lichamen op het zand en in de zee. Duizenden glimlachen en omhelzingen. Het leek er even op alsof iedereen bij aankomst een happy-drankje gekregen had. Misschien eerder alsof iedereen, net als Obelix, in het happy-drankjes-vat gedonderd was.

Uiteraard speelt hier ook een “Eindelijk”-factor. Eindelijk zijn we er. Velen hadden hun hotelkamer exact een jaar tevoren geboekt, tijdens het vorige festival. 365 dagen om naar iets uit te kijken, da’s best lang. Toch is het geen vreemd beeld op de gemiddelde naturistenplek. De naturist lacht. Graag en veel. We zeggen wel eens dat we samen met onze kleren ook onze zorgen en de dagelijkse sleur van ons afgooien. Dat we een eigen wereldje creëren, waar de regels van de buitenwereld geen vat op hebben.

Maken we onszelf maar iets wijs? Is het naturisme gewoon een natuurlijke Xanax waardoor we het leven eventjes door een roze bril gaan zien? Of zit hier meer achter? De dokter en chemicus zullen ons vast en zeker wel een wetenschappelijke verklaring kunnen geven over endorfines en neurotransmitters die richting onze hersenen snellen op het moment dat we onze kleren achterwege laten. De eerste naturisten zouden dan weer zeggen dat het door de vitamine D komt die via de zon ons lichaam binnenstroomt. Maar er moet toch wel iets meer achter zitten.

Voor velen betekent naturisme vakantie. Soms in de zin van een weekje op de camping in Zuid-Frankrijk, of op een festival in Mexico of zelfs gewoon een namiddag in de sauna. En voor de meesten betekent vakantie ook vreugde. Die 10 uur in de wagen met twee luidruchtige kinderen op de achterbank buiten beschouwing gelaten. Eventjes weg uit het patroon. Eventjes die stapel werk die op ons ligt te wachten wegtoveren. Eventjes genieten. Eventjes gelukkig.

Iedereen is op zoek naar geluk en zij hier op het strand van Zipolite blijken dat vanochtend ook daadwerkelijk gevonden te hebben. Het sociale aspect is daar zeker een belangrijk onderdeel van. We hangen rond in ons blootje met mensen die we niet of nauwelijks kennen. Andere naturisten die ons voorbijkomen glimlachen vriendelijk naar ons. Stellen zich voor. Heten ons welkom in Mexico. Dit zien we veel minder gebeuren bij onze geklede medemens. En laat ons eerlijk zijn, ook als wij gekleed zijn lijkt deze connectie met onbekenden plots weg te vallen.

In een wereld waar bloot vaak nog een taboe is en waar naturisten duidelijk de minderheid zijn, zien we hier plots een meerderheid. En niet alleen hier. Op elk ander blootstrand of andere naturistencamping natuurlijk ook. Hier moeten we niet denken aan de buurman die ons toevallig kan zien als we bloot in de tuin zonnen. Of geen broek aantrekken als we op een zonnige dag de deur uitstappen. Hier zal niemand ons veroordelen omdat we graag onze vrije tijd zonder kleren doorbrengen.
Hier is bloot de norm. Hier zijn WIJ de norm.

We zagen dit een tijd geleden ook op het eiland Ada Bojana in het zuiden van Montenegro. Dit eiland was lang een trekpleister voor hippies en ook zij stonden er voor bekend om het niet al te nauw te nemen met kledingvoorschriften. Vandaag is er vooral een naturistencamping met aanpalend blootstrand van zo’n halve kilometer. Voor ons werd het pas interessant wanneer we de andere kilometers strand wilden verkennen. Netjes kleren terug aan, door het hek en… ook daar was iedereen gewoon bloot. Ook daar hadden de naturisten hun deeltje van de wereld veroverd.

Men zegt soms dat geluk te vinden is in de kleine dingen. Het is zelfs een tendens in de 21e eeuw. We lezen boeken over hoe boeddhistische monniken de zaligheid vinden in het niets.
“Less is more” is de slogan geworden van ook zij die meer hebben dan nodig.

De term kreeg een commerciële waarde waardoor het oorspronkelijke idee behoorlijk verloren gaat. Koop liever deze dure kleine moderne smartphone dan die grote kanjer, minder is meer, weet je wel. Toch zit hierin voor ons persoonlijk een belangrijke verklaring van ons geluk.

Sinds meer dan twee jaar zit alles wat we bezitten ergens in een doos op een zolder in België of in onze 15 kilogram wegende rugzak die we de wereld rond sleuren. Wij hebben geen dure flatscreen TV die kan stuk gaan. Geen meubels die ongetwijfeld binnen een aantal jaar uit de mode zijn. Geen wagen die dure benzine opslurpt of dak dat nodig aan vernieuwing toe is. Toch voelen we ons alles behalve arm.
We hebben alles wat we nodig hebben en vooral, heel weinig om ons zorgen over te maken.

Het is niet zo moeilijk om deze lijn door te trekken naar onze naturistische levensstijl. We hoeven geen uur voor de kleerkast te staan om het juiste badpak te kiezen. We hoeven ons niet na te denken of we dezelfde kleren ook op het vorige feestje droegen. Is mijn achterste niet te dik in deze… In deze wat? Minder kleren, meer geluk, zou je wel kunnen zeggen.

Misschien wel de belangrijkste reden waarom naturisme ons gelukkig maakt is omdat we deze lijn van denken ook doortrekken naar andere aspecten in ons leven. De praktische kant valt moeilijk te betwijfelen, gezien onze 15 kilo rugzak. Maar ook mentaal. Het naturisme heeft ons eerlijker gemaakt. Tegenover anderen, en vooral ook tegenover onszelf. Het naturisme heeft ons geleerd dat het niet nodig is om ons anders voor te doen dan we zijn. Dat iedereen uniek is en dus sowieso de beste versie van zichzelf. Dat het helemaal niet nodig is om aan een bepaald rolmodel te proberen voldoen. In dat besef zit voor ons het ware geluk.

TERUG NAAR BLOGPAGINA Naked Wanderings blogt voor Athena

 
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...