Alles uit! Het ideale boek voor op vakantie.

Het naturisme heeft in de loop der tijd een interessante weg afgelegd. Wat ongeveer een eeuw geleden begon met een stelletje zonaanbidders in de Duitse bossen is vandaag uitgegroeid tot een wereldwijde beweging.
Eentje waar steeds meer mensen respect voor opbrengen en misschien ook wel eens van willen proeven.

De geschiedenis van het naturisme bevat zoveel verschillende hoekjes en kantjes dat we ze vandaag niet volledig kunnen uitleggen. Of we komen waarschijnlijk nooit tot het eigenlijke onderwerp van deze blog post. Maar een kleine terugblik is hier wel van belang.

Over het ontstaan van het naturisme is behoorlijk wat discussie. Duitsland in de jaren 20 van vorige eeuw is de meest aangenomen periode. Maar wat dan met die blote Romeinse baden? Wat met de oorspronkelijke Olympische spelen bij de oude Grieken? Wat met die stammen in het Amazonewoud en Afrika? Ook de allereerste mens zal niet veel om het lijf gehad hebben. In dat opzicht zouden we kunnen stellen dat naturisme even oud is als de mens zelf. Maar dat vinden we toch wat te voorbarig.
Als we kijken naar de mijlpalen van het naturisme, als het gaat over niet-seksueel naakt waarbij respect voor zichzelf en anderen centraal staat, kunnen we wel stellen dat “ons” naturisme z’n oorsprong kent in begin vorige eeuw.

Wat dan wel weer een interessant punt is in de geschiedenis van het naturisme, is het ex-Joegoslavië van eind de jaren 30. Terwijl naturistenclubs in Europa stilletjes aan vorm kregen, besloten ze het in ex-Joegoslavië over een andere boeg te gooien en te focussen op blote vakantiegangers. Slechts een aantal jaar na het ontstaan van het naturisme begon men het nu ook te hebben over nudisme. Een term die tijdens onze reizen toch een aantal keer van belang bleek.

Naturist, nudist of nog wat anders?
In België zijn we naturisten. Dit is de algemeen aanvaarde term en de plekken waar we nu en dan eens uit de kleren gingen, in en rond ons landje, worden ook naturistencampings of naturistendomeinen genoemd. Pas toen we richting Duitsland en Oostenrijk trokken dook plots de naam FKK op.
Wat was dat voor een beest?
Google wist ons al snel te vertellen dat het ging om “Freikörperkultur”, de vrije lichaamscultuur. Welke gezien kan worden als de grondlegger van het moderne naturisme. Een andere naam voor hetzelfde dus.

Nudisme is een term die we minder horen in de lage landen en volgens onze ervaring heeft deze een negatieve ondertoon. We zouden zelfs kunnen zeggen dat nudisme bij ons eerder richting exhibitionisme leunt. Bloot puur voor het bloot. Zonder achterliggende ideeën of waarden. We waren dus ook behoorlijk verbaasd toen we in de Verenigde Staten plots nudisten genoemd werden. Aan deze zijde van de oceaan hebben ze het hele idee omgegooid, is nudisme de algemene term en wordt naturisme vooral gelinkt aan de geitenwollensokken boomknuffelaars. Zonder de sokken dan natuurlijk.

Ook in Zuid-Amerika is “nudisme” de algemene term. Maar dan om nog een heel andere reden. Sociaal bloot is nog steeds behoorlijk nieuw daar en begon pas deze eeuw echt een voet aan de grond te krijgen. Tegen die tijd was de term naturist (“naturista” in het Spaans) al ingenomen door de eco-sector. Wat wij soms “naturalisme” noemen is daar gewoon naturisme.
Het is wel leuk om hier en daar in het straatbeeld een “tienda naturista”, een naturistenwinkel tegen te komen, maar denk niet dat ze er sarongs of het laatste Bloot! magazine verkopen.

De religieuze naturist
Religie en naturisme zijn nooit de beste vriendjes geweest. Terwijl wij, de naturisten, ons lichaam proberen te bevrijden van alle beperkingen en normen vertellen de bijbel, Koran en al die andere Goddelijke geschriften ons dat we maar beter beschaamd zijn over ons zondige lijf.
In West-Europa zijn we hier gelukkig zo goed als vanaf maar elders ter wereld speelt de kerk wel nog een belangrijke rol. Als voorbeeld nemen we jullie alweer mee naar de Verenigde Staten.

In het zogezegde land van de vrijheid staat de kerk nog steeds centraal in vele gezinnen. Gelukkig is de mens inventief en is religie in vele gevallen voor interpretatie vatbaar. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk de populaire Christelijke Nudistenbeweging. In plaats van tegen hun eigen religie in te gaan, hebben ze “ontdekt” dat de bijbel eigenlijk pro-naturisme is. In hun boeken halen ze tal van voorbeelden uit de bijbel aan die spreken in het voordeel van de nudist/naturist.
De belangrijkste waarschijnlijk dat schaamte over ons lichaam een straf van God was omdat Eva het niet kon laten in de appel te bijten. Maar dat de mens dus oorspronkelijk geschapen was met de bedoeling zonder schaamte bloot te kunnen samenleven.

De Christelijke Naturisten hebben nog lang niet iedereen overtuigd en fanatiekelingen houden het been stijf. Toen we meeliepen met Bay to Breakers in San Francisco, een ludieke loopwedstrijd waar ook bloot is toegestaan, stond een man met megafoon ons allerlei Goddelijke bezweringen toe te roepen. Het was een mooi moment wanneer een aantal dames hem bloot gingen knuffelen.
“Branden in de hel zullen ze!”

Dat zien we dan wel weer.

Toen we richting Boeddhistische landen in Azië trokken, hadden we een simpel rekensommetje gemaakt. Boeddhisme is eerder een filosofie dan een religie. Boeddhisme staat ook voor persoonlijke groei. En vandaag zien we de populariteit van blote yoga, wat toch ook de basis kent in het Boeddhisme? Helaas, dat hadden we volledig verkeerd ingeschat. In het boeddhisme wordt het lichaam als een heiligdom aanzien welke niet hoort gedeeld te worden. Eventjes bloot op het strand zou ons behoorlijk in nesten kunnen brengen.

Een religie waar sommige Europese naturisten het een beetje benauwd bij krijgen is dan weer de Islam. Wanneer we de boerkini’s zagen verschijnen op onze stranden zat de schrik er dik in dat wij daar binnenkort niet meer in onze blote kont zouden kunnen zonnen. Een schrik die volgens ons behoorlijk ongegrond is. Uiteraard zitten er wel een aantal fanatiekelingen tussen, maar zoals eerder vermeld vonden we die ook onder de Christenen. In Thailand hebben wij de positieve zijde van de medaille gezien en een behoorlijk aantal blote moslims leren kennen. Uiteraard zullen die het niet snel thuis gaan rondvertellen, maar de beweging is er. Zelfs in de Islam.

De demografie van het naturisme
Er heerst nog steeds een stereotype rond de naturist als zijnde de oudere blanke man. Jawel, hij die je jarenlang op de voorpagina van vele naturistenmagazines en tijdens human interest programma’s uit de jaren 90 op TV zag verschijnen. Elke naturist weet dat dit flink overdreven is, maar zoals met elk stereotype zit er toch een bron van waarheid achter. Dit voelden wij ook, toen onze eerste stapjes in het naturisme werden gezet.

Een van de redenen waarom wij destijds met de Naked Wanderings website gestart zijn, was het leeftijdsverschil dat ons opviel op de meeste naturistenplekken. Toen naturisme voor ons nog eerder een soort hobby was, hadden we hier weinig problemen mee. Pas later, toen het een levensstijl werd, voelden we toch de nood om dit te delen met mensen van onze eigen generatie.

Wanneer we vorig jaar uitgenodigd werden voor een barbecue met de nudistenclub van Guadalajara in Mexico konden we onze ogen niet geloven. Bijna iedereen was onze leeftijd. Een belangrijke reden hiervoor is dat het naturisme in Mexico nog een jonge beweging is en dus typisch ook meer jongeren aantrekt. Maar er was ook een misschien nog belangrijkere reden.

Hector Martinez, de huidige voorzitter van de club in Guadalajara en ondertussen ook van de nationale nudistenfederatie is slechts eind de twintig. Niet alleen voelt hij veel beter aan wat jongeren willen, zijn vriendin Andrea en hijzelf zijn ook het gezicht van het nudisme in Mexico. Onze excuses voor de oudere blanke man, maar we kunnen niet ontkennen dat dit caramel kleurig jong koppel misschien toch iets interessanter is voor het aantrekken van jongeren.

Om ervoor te zorgen dat meer jongeren interesse krijgen in het naturisme, moet het naturisme ook een jonger imago krijgen. Ter vergelijking, toen wij tieners waren was yoga iets voor oude bomma’s. Pas toen een aantal jongeren het gezicht werden van yoga werd het terug hip. We zagen in Mexico hetzelfde bij de naturisten en we hopen dat anderen hiervan zullen leren. Een hoop die zeker niet ongegrond is. Ook FBN bijvoorbeeld heeft een jonger gezicht gekregen met de komst van Vianney et Melody.
Na yoga zou het naturisme wel eens DE nieuwe trend kunnen worden.

Wij kijken er alvast heel erg naar uit!
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben in 2018 het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien. We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje. Bestelformulier boek: Alles Uit! Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...