Het was het groepsgevoel waar wij al die jaren voorheen naar hadden uitgekeken.
Omdat vele handen licht werk maken maar vooral voor het samenzijn.
Geen gezwaai met contracten, laat staan met zwepen. Deze mensen leken dit leuk te vinden.
Bestel het boek Alles Uit! onderaan deze pagina

Het klonk wel leuk, zo’n acht of negen jaar geleden. We hadden de sauna leren kennen en die was heel goed meegevallen, de eerste keren bloot kamperen lagen ook al achter de rug en we wilden wel eens weten wat we nog zoal in ons blootje konden doen. Wij zijn nu eenmaal generatie Y, je weet wel, de generatie die nooit genoeg heeft en telkens weer wat nieuws wil. Wat kunnen we zeggen? Het is bepaald door onze ouders (is de schuld op de ouders schuiven ook typisch onze generatie? We zouden het niet weten).
Dus zweten, check! Kamperen, check! Wat kunnen we hier nog zoal zonder kleren doen? En liefst een beetje dicht bij huis zodat het ons geen fortuinen kost.
Een groep mensen met een gedeelde interesse en wat vrije tijd tijdens het weekend die samenkomen om iets leuks te doen.

Google leerde ons het FBN kennen, de Federatie van de Belgische Naturisten. Niet alleen organiseerden die nu en dan een evenement, het leek ook een ideale mogelijkheid om eens wat andere blote medemensen te leren kennen. We stelden ons iets in de zin van een jeugdbeweging voor, of een sportclub. Een groep mensen met een gedeelde interesse en wat vrije tijd tijdens het weekend die samenkomen om iets leuks te doen.
Een top plan!

Lang verhaal kort: Rechtstreeks lid worden van FBN kon blijkbaar niet, we zouden lid moeten worden van een lokale club. Geen probleem, maar die lagen nu eenmaal niet bijzonder dik gezaaid in het Gentse. Dus kozen we er eentje willekeurig uit en kregen de melding dat we een brief in de bus zouden krijgen. Een paar weken later werden we verrast (da’s ook typisch aan onze generatie, we leren snel maar vergeten nog sneller) door een bruine enveloppe met een handvol brochures over het naturisme en een inschrijvingsformulier. Eventjes snel invullen en terugsturen en de deur tot het Belgische naturisme zou voor ons open gaan. Dachten we.

Naam, adres en wat andere gegevens werden ingevuld en toen kwamen we aan de vraag “Wat kan jij voor onze club betekenen?”. Uit onze weinige ervaringen leken de logische antwoorden “meer inkomsten” en “leuk gezelschap”, maar zouden ze dat zelf niet weten? Toen we een paar regels verder lazen dat onze aanvraag zou voorgesteld worden aan een raad van bestuur die dan besliste of we al dan niet aanvaard werden zakte de moed in onze schoenen. De plekken die we tot dan toe leuk vonden, de sauna en de camping, hadden niks meer gevraagd dan een kopietje van onze identiteitskaart en een handtekening onder het reglement. Nu zou een of andere raad beslissen of wel wel genoeg betekenden voor de wereld der bloten. Wel, laat dan maar.
Met een dagbezoek bij Athena en een kort praatje aan de receptie ben je er al.

Belangrijke noot voor de beginnende naturist die net deze blog gevonden heeft en nu denkt “Laat dan voor mij ook maar”: Ondertussen weten we dat die vraag anno 2010 al niet echt belangrijk meer was en dat de procedure om lid te worden van een Belgische club er ondertussen op verbeterd is. Rechtstreeks lid worden van FBN kan nog steeds niet, maar met een dagbezoek bij Athena en een kort praatje aan de receptie ben je er al.

Wij bleven dan maar naturist zonder lidkaart. Wat op zich niet zo’n slechte keuze leek, toen we jaren later de wereld rondreisden en naar allerhande naturistenplaatsen gingen werd zelden naar een kaartje gevraagd. We bezochten plaatsen waar we bloot konden zijn, leerden mensen kennen, hadden leuke gesprekken, onze lijst met Facebook vrienden groeide (jawel, generatie Y) en dat formulier is (hopelijk) al lang vermalen en heeft een nieuw leven gekregen als kinderboekje of politiek document.
de blote jeugdbeweging hadden we nog steeds niet gevonden

Maar de blote jeugdbeweging hadden we nog steeds niet gevonden. Dit veranderde toen we Koen leerden kennen, de huidige voorzitter van de FBN. Wij waren god weet waar in de wereld en hij zat waarschijnlijk in zijn wagen of aan de bar bij Athena. Het doet er niet veel toe. Toen hij hoorde dat we België zouden passeren nodigde hij ons uit voor het FBN zwem-evenement. Nu moet je weten dat om onze wereldreis te kunnen maken een groot deel van ons hebben en houden verkocht is en dat we al helemaal geen auto hebben. Waarop Koen voorstelde ons te komen oppikken. Maar dan wel vier uur voordat het evenement zou aanvangen. Wat eerst een enorm verlies van tijd leek (en onze tijd in België was al zo kort) werd onze kennismaking met de blote jeugdbeweging, al was die wel al een beetje op leeftijd. Misschien hadden we toch niet zó lang moeten wachten.

Een groep vrienden die zich met plezier inzette voor het welzijn van een paar honderd zwemgasten. Die daar buiten een paar pinten en een hamburger niks voor terugvroegen. En die zich dan ook nog eens goed amuseerden, onze ogen gingen toch wat open.
Twee weken later zouden we identiek hetzelfde merken op Athena toen we daar tijdens een van de “werk weekends” langskwamen. Werk weekends… het klinkt niet bepaald aantrekkelijk in de oren als je tijdens de week al behoorlijk wat uren de handen uit de mouwen steekt om iemand anders winst te bezorgen.

We gaan er niet over liegen, we waren sceptisch over dit soort weekends. Het formulier dat een tijd lang op onze keukentafel lag kwam terug in onze gedachten, “wat kan jij voor onze club betekenen?”. Ergens hadden we het beeld van mensen die zich lieten vangen aan die vraag en nu de hele dag wc’s schrobden, het zweet uit de sauna schuurden of bier tapten zonder er zelf maar een drup van te mogen proeven. Ze zouden toch op z’n minst een briefje van de baas of dokter sturen dat ze dat weekend helaas bezet waren?

Een grote groep vrijwilligers bewees het tegendeel. Van ’s morgens vroeg waren ze in de weer met bomen snoeien en dingen verplaatsen en god weet wat nog allemaal. Toen wij met slaperige ogen rond een uur of negen de deur van onze mobilhome uitstapten zagen we al een vriendelijke glimlach die de haag terug in vorm bracht. Geen gezwaai met contracten, laat staan met zwepen. Deze mensen leken dit leuk te vinden.
Omdat vele handen licht werk maken maar vooral voor het samenzijn.

Een aantal jaar geleden hadden we in onze vriendenkring de “bouw-jaren”. Wij zijn Belgen met een baksteen in onze maag en we (of toch de meesten onder ons) bouwen of verbouwen. Telkens als iemand een werkje had aan zijn of haar huis gingen we daar allemaal naartoe. Omdat vele handen licht werk maken maar vooral voor het samenzijn. Die dagen dronken we samen, aten we samen en praatten we over dingen die niet altijd naar boven kwamen als we elkaar een uurtje of zo zagen. Het was een groepsgevoel, een band. Samen werk verrichten en samen genieten.
Het was het groepsgevoel waar wij al die jaren voorheen naar hadden uitgekeken.

Dezelfde band zagen we dat weekend in Oktober op Athena. Sommigen werken de hele tijd, sommigen een paar uur in de namiddag en sommigen niet. Dat maakte niks uit. Het werk werd gedaan en ’s middags, ’s avonds (en soms wel eens tussendoor) was een groep vrienden te vinden bij een bord frieten met stoverij of aan de bar. Vrienden die elkaar misschien maar een paar keer per jaar zagen, maar die door het samen werken, samen zweten (zowel tijdens het werk als achteraf in de sauna) en samen eten een band hadden. Het was het groepsgevoel waar wij al die jaren voorheen naar hadden uitgekeken. Hadden we misschien toch beter dat formulier ingevuld?

Blog: Naked Wanderings blogt voor Athena


BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is. Ze hebben sinds kort ook het boek Alles Uit! Uitgebracht, hier verkrijgbaar.

link: boek Alles Uit!
Een boek om zin van te krijgen. Zin om ook alles uit (én van je af) te gooien.
We zijn gewone mensen die gewone dingen doen. Alleen doen we sommige van die dingen liever in ons blootje.

Bestelformulier boek: Alles Uit!

Zodra wij uw bestelling en uw betaling hebben ontvangen wordt het boek toegestuurd. U krijgt nog een automatische bevestiging met de gegevens om te betalen.
Velden met * zijn verplicht

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...