Naturisme op het internet
Blog 22 – oktober 2020
Het internet kwam onze huiskamers binnen toen we ongeveer een jaar of tien waren. Een piepend en krakend geluid gaf aan dat onze connectie tot stand werd gebracht. Het ging ongelooflijk traag, maar wisten wij veel. Plots kregen we toegang tot een onuitputtelijke bron van informatie. We konden het nieuws lezen zonder een krant te moeten kopen, we vonden het weerbericht, er waren gratis spelletjes en vooral, de vele fietstochtjes naar de bibliotheek werden vervangen door een paar klikken in Yahoo. Spreekbeurten en opstellen maken ging vlotter dan ooit tevoren.

Vandaag, slechts zo’n 25 jaar later, is het wereldwijde web niet meer uit onze levens weg te denken. Ongeveer 89% van alle Belgen (goed voor zo’n 10,2 miljoen) begeeft zich dagelijks online. Gemiddeld spenderen we iets meer dan 5 uur per dag op het internet. Elk aspect van ons leven heeft een online kantje. Van onze GPS die ons filevrij naar het werk brengt tot Zoom en Skype die ons in contact brengen met collega’s en klanten over de hele wereld. Van Whatsapp waarmee we afspreken met vrienden voor een biertje tot Netflix en Spotify die ons thuis entertainen.

Ook het naturisme heeft z’n weg naar het internet gevonden. Of dat wel zo’n goed idee was, daarover zijn de meningen verdeeld. Sommigen zeggen dat je mee moet met de tijd, dat als je niet online bent, je bijna niet meer bestaat. Of je toch zeker geen rooskleurige toekomst te wachten staat. Volgens anderen is het naturisme dan weer het laatste aspect in het leven waarbij we perfect kunnen loskoppelen van dat alomtegenwoordige internet. Om te genieten van de natuur heb je nu eenmaal geen wifi nodig. En laat ons eerlijk zijn, sociaal zijn is toch ook wat leuker als niet iedereen op z’n smartphone zit te tokkelen.
“Om te genieten van de natuur heb je nu eenmaal geen wifi nodig”

Wie graag bloot reist of nieuwe plekken ontdekt, kan de voordelen van het internet moeilijk ontkennen. Terwijl vroeger onze enige bron van inspiratie het magazine van de lokale naturistenclub of federatie was, hebben we nu een duidelijk overzicht van alles wat er beschikbaar is. Zo goed als elke club, camping of hotel heeft een eigen website met foto’s, openingstijden en het prijskaartje. We kunnen plaatsen vergelijken, inspiratie opdoen en leren uit de ervaringen van vorige bezoekers.

Het internet heeft ook de beleving van het naturisme drastisch veranderd. Of beter gezegd, de beleving van het sociaal bloot. Tot niet zo heel lang geleden was het naturisme een strikte levenswijze, afgebakend door een boel regels en normen. Als tegenhanger was er wel het nudisme, waar een beetje neerbuigend naar gekeken werd. Nudisten liepen ook graag in hun blootje, maar vonden de rest van de filosofie maar niks. Door de komst van het internet kreeg plots iedereen de kans om haar of zijn visie aan de wereld te verkondigen. We leerden dat sommigen graag de hele dag bloot in het bos lopen, maar zich toch liever opkleden voor het avondmaal. Blote yoga werd een fenomeen en vond ook aanhang bij mensen die helemaal geen interesse hebben om een naturistencamping of naaktstrand te bezoeken. Het gamma aan blote reisbestemmingen werd uitgebreid naar B&B’s, hotels, all-inclusive resorts en cruises.

Alweer zijn de meningen verdeeld. Heeft dit allemaal nog wel met het naturisme te zien? Een weekje in zo’n all-in hotel waar het beetje natuur enorm artificieel aanvoelt. Het restaurant van de naturistencamping dat op een warme zomeravond toch vol geklede mensen zit. Een blote bowling of museumbezoek. Wat blijft er nog over van de filosofie van het naturisme? Voor velen bleek dit vooral een zegen. Naturisme werd een kneedbaar begrip, iets wat we konden aanpassen aan wat we zelf prettig vinden. Voor anderen werden al deze nieuwe stromingen erg verwarrend. Ze weten niet meer wat ze kunnen verwachten op een naturistenplek.
“Wie graag bloot reist of nieuwe plekken ontdekt, kan de voordelen van het internet moeilijk ontkennen.”

Ook het thuis-naturisme kreeg een hele nieuwe dimensie dankzij het internet. Tijdens onze reizen hebben we geleerd dat wij als Belgische en Nederlandse naturisten in een enorme luxueuze positie zitten. We hebben naaktstranden, naturisten campings en B&B’s, we hebben spa centra voor de koudere dagen en we hebben een aantal gedreven organisaties die geregeld evenementen organiseren. 365 dagen per jaar kan je in België en Nederland comfortabel en sociaal bloot zijn. Maar da’s lang niet overal zo. Naturisme is in vele landen nog steeds bij wet verboden. Zelfs als het gebeurt in de privésfeer.
“Zonder het web had jij misschien niet die prachtige camping gevonden waar je zo’n leuke vakantie beleefd hebt”

Het internet en bijhorende sociale media hebben ervoor gezorgd dat zij die enkel van het naturisme kunnen genieten binnen de muren van hun eigen woning, dit plots ook op een sociale manier konden doen. Dankzij chat- en video software, kunnen thuis-naturisten over de hele wereld een praatje slaan en ideeën uitwisselen alsof ze aan de bar van Athena zaten. En vooral, deze mensen voelen eindelijk bevestiging dat ze niet alleen zijn. Dat hun liefde voor het blote leven geen gevaarlijke kronkel in hun hoofd is. Dat er miljoenen anderen zijn die dit gevoel van vrijheid delen.

Uiteraard heeft dit ook een donker kantje. Een korte zoektocht naar naturisme op Google zal je al snel op een of andere website brengen die de wenkbrauwen doet fronsen. Zoeken wij een date met een naturist(e)? Nee dank je, we weten ondertussen wel allemaal dat deze websites niet bepaald onze favoriete partner aantrekken, toch? Willen we dan liever een pakket met foto’s van naturisten kopen? Komaan…
“Het is alsof oom Willy geld zou vragen om naar zijn vakantiefoto’s te mogen kijken.”

Hij zou ons moeten betalen verdorie!

De anonimiteit van het internet is helaas ook een bron van clandestiene materie. Met alle gevolgen van dien. Bekende Vlamingen Stan, Peter en Sean kunnen daar over meepraten. Een aantal foto’s die ze met volle vertrouwen met een online “vriendin” gedeeld hebben overspoelden plots de sociale media. De belangrijke les die we daaruit leren is een leuze die reeds bestaat sinds de eerste dagen van het internet: “Eens online, altijd online”. Denk na over alles wat je ooit langs het internet verstuurt. We herhalen het nog even: ALLES. Al is het in een privé bericht. Die dingen hebben de gewoonte om hun eigen leven te beginnen leiden, waar jij geen vat meer op hebt.

Maar als we verantwoord met het internet omgaan, is het zeker geen onaangename plek. Ook voor naturisten. Zonder het web had jij niet net deze blog gelezen. Zonder het web had jij misschien niet die prachtige camping gevonden waar je zo’n leuke vakantie beleefd hebt. Zonder het web zaten duizenden naturisten vandaag bloot op hun kamer, denkend dat ze paria’s zijn, dat er misschien iets fundamenteel mis is met hen. Zonder het internet wist je misschien niet dat er op 31 oktober Halloween feestjes zijn op Athena Ossendrecht en Helios. Je zou wel eens een hele boel leuks kunnen mislopen.
BIO: Nick & Lins zijn het Belgische koppel achter de naturistische reisblog NakedWanderings.com . Ze trekken de wereld rond op zoek naar de leukste plekjes voor naturisten en naar het antwoord op de vraag wat naturisme nu eigenlijk is.
Elke maand schrijven zij exclusief voor Athena een Nederlandstalige blog.

naar: BLOGPAGINA NAKED WANDERINGS BLOGT VOOR ATHENA

Kalender

Nieuws

Ossendrecht

programma Hemelvaart Pinksteren

Een heerlijk actief weekendje weg. 2 gezellige weekends op Athena Ossendrecht met live acts, sport en veel lekkers. Hemelvaartweekend Woensdag 25 mei Food (17u tot 19u) Kleine keuken Donderdag 26...

Athena Naturisme

Athena app en digitale lidkaart

Of je nu lid bent van Athena of over een Athena abonnement beschikt, je vindt je digitale lidkaart in onze app. Beleef Athena! De app voor een geslaagde vakantie. Gebruik...